Радан Кънев: Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна

Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна. Това се казва в декларацията на ПГ на Реформаторския блок, прочетена от съпредседателя на парламентарната група Радан Кънев, съобщи "Фокус".

"От първия ден на 43-то НС е ясно, че това Народно събрание ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години. Уменията за преговори за търсене на компромиси в рамките на този парламент от първия ден бяха предпоставка за защита на националната сигурност на държавата. Постигането на политика на компромиси беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент", заяви Кънев.

По думите му именно настоящата сесия трябвало да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите, на въпроса може ли българската политическа класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на политическия живот.

"Дали ще използваме кризата около България, за да кажем, че просто трябва да бъдем стабилни и с всякакви преговори да удържаме тази власт, използвайки кризата около страната като възможност, за да постигнем развитие и да преместим България от положението й на най-изостанал член на ЕС", запита Кънев. Според него най-успешните държави и европейски членки са с разпокъсани парламенти и въпреки това се развиват добре и имат най-високи нива на управленски модел.

"25 години по-късно не можем да се оправдаваме с комунизма. Можем ли ние да съчетаем политика на преговори и компромиси? Отговорът е "да". Политическият морал е способността за смели решения, които да защитават обществения интерес. Преди всичко, за да може политиката на съгласие и морал да съществуват едновременно, е необходимо да се изкоренят двата обществени бича - корупцията и партизанщината в администрацията", заяви Кънев. Той подчерта, че ако това не се случи, българската политика винаги ще е бой във вълча глутница. "В предстоящата сесия на парламента имаме достатъчно конкретни решения. Оттеглихме конституционния проект и внесохме нов в името на ускоряването на конституционните промени. Всички трябва да си удържим на думата и да гласуваме със 180 гласа "за". През бюджета трябва да бъде даден ясен знак, че сме пестеливи стопани на парите на българските граждани", добави Кънев.

Той уточни, че трябва политиците да докажат, че са готови да понесат лични щети и неудобства от това да разкрият собственото си имуществено състояние и връзките си с бизнеса. "Не на последно място, при избора на Комисия за защитата на конкуренцията трябва да направим така, че тя да работи против корупционните картели и обществените поръчки", заяви Кънев. Той бе категоричен, че местните избори не бива да забавят работата на парламента, тъй като то има 4-годишен мандат и през него ще минат още много избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика