Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Радан Кънев: Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна

Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна. Това се казва в декларацията на ПГ на Реформаторския блок, прочетена от съпредседателя на парламентарната група Радан Кънев, съобщи „Фокус“.

„От първия ден на 43-то НС е ясно, че това Народно събрание ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години. Уменията за преговори за търсене на компромиси в рамките на този парламент от първия ден бяха предпоставка за защита на националната сигурност на държавата. Постигането на политика на компромиси беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент“, заяви Кънев.

По думите му именно настоящата сесия трябвало да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите, на въпроса може ли българската политическа класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на политическия живот.

„Дали ще използваме кризата около България, за да кажем, че просто трябва да бъдем стабилни и с всякакви преговори да удържаме тази власт, използвайки кризата около страната като възможност, за да постигнем развитие и да преместим България от положението й на най-изостанал член на ЕС“, запита Кънев. Според него най-успешните държави и европейски членки са с разпокъсани парламенти и въпреки това се развиват добре и имат най-високи нива на управленски модел.

„25 години по-късно не можем да се оправдаваме с комунизма. Можем ли ние да съчетаем политика на преговори и компромиси? Отговорът е „да“. Политическият морал е способността за смели решения, които да защитават обществения интерес. Преди всичко, за да може политиката на съгласие и морал да съществуват едновременно, е необходимо да се изкоренят двата обществени бича – корупцията и партизанщината в администрацията“, заяви Кънев. Той подчерта, че ако това не се случи, българската политика винаги ще е бой във вълча глутница. „В предстоящата сесия на парламента имаме достатъчно конкретни решения. Оттеглихме конституционния проект и внесохме нов в името на ускоряването на конституционните промени. Всички трябва да си удържим на думата и да гласуваме със 180 гласа „за“. През бюджета трябва да бъде даден ясен знак, че сме пестеливи стопани на парите на българските граждани“, добави Кънев.

Той уточни, че трябва политиците да докажат, че са готови да понесат лични щети и неудобства от това да разкрият собственото си имуществено състояние и връзките си с бизнеса. „Не на последно място, при избора на Комисия за защитата на конкуренцията трябва да направим така, че тя да работи против корупционните картели и обществените поръчки“, заяви Кънев. Той бе категоричен, че местните избори не бива да забавят работата на парламента, тъй като то има 4-годишен мандат и през него ще минат още много избори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.