Чакат 400 декара слънчоглед да узрее, за да покрие борча на длъжник

Кредитори чакат 400 декара слънчоглед да узрее, за да го оберат и така да си приберат парите от длъжник.Реколтата е в местностите Чиликлик и Башконак в землището на горнооряховското село Стрелец.

До странната сделка се стигнало след като се оказало, че това е най-ценното нещо, което борчлията има.Заради това кредиторите се надяват реколтата да е солидна, за да си възстановят сумата от 35 250 лв.

Частен съдебен изпълнител е обявил добива за публична продан, а мераклиите могат да го огледат до 14 септември. Слънчогледът е засят от великотърновска фирма в два комасирани масива между Стрелец и Драганово. Семената и торовете обаче били взети от друга фирма от старата столица.

Така и не се стигнало до разплащане и кредиторът завел дело и извадил изпълнителен лист.Кандидатите да ожънат 225 дка от маслодайната култура ще трябва да платят и поне 20 250 лв. За други 175 дка, които се намират в съседство, пък е фиксирана начална цена от съдебния изпълнител в размер на 15 000 лв.

Според земеделски производители средният добив в района на този тип култури е около 220 - 270 кг на декар.Търговците пък изкупуват реколтата на място за малко над 400 лв. за тон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони