Зов за помощ! Нека помогнем на 28-годишния Владислав Кипров от Благоевград

Задържаха 27-годишен българин с Европейска заповед за арест в Италия

Илюзията „Титаник” никога не потъва

Пострадала пешеходка осъди застраховател да й плати 15 000 лева обезщетение Заради продължително лечение на фрактура, жената останала с атрофирали мускули на едната ръка

Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата, заяви министър Вълчев

465 училища и детски градини са в грипна ваканция

Дебатът за цената на водата в Шумен се върти в омагьосан кръв, заяви министър Аврамова

Въпросите, от които Гебрев бяга като дявол от тамян Три опита да превземе "Дунарит", точи го в полза на Цветан Василев и Малофеев

Заловиха четирима крадци на ток в Берковско

78-годишен мъж е починал при пожар в центъра на Русе

Екатерина Захариева: Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи

Грипната ваканция в Бургас се удължава

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

Два изтребителя-бомбардировача Су-34 са се ударили над Татарския пролив

Разпитват бизнесмена Емилиян Гебрев

Морски орел кацна в русенския Екомузей

Морски орел кацна в ултрамодериня Екомузей с аквариум в Русе. Препарираната птица обогатява експозицията в зала „Блатна екосистема“, съобщиха от културния институт. Инсталацията представя защитената птица в полет с уловен малък гмурец.

Мъртвият орел е намерен в края на м.г. от служители на Държавно ловно стопанство „Дунав“. Изследванията и рентгеновата снимка на птицата показват, че тя е била болна или отровена.

Haliaeetus albicilla е една от най-редките птици в България, обясниха музейни експерти. Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Морският орел обитава райони около реки, езера, морски басейни и океани, богати на риба и водолюбиви птици. Той гнезди по високи дървета. През есенно-зимния период се среща край язовири и рибарници.

Екомузеят в крайдунавския град се прочу с макета на мамут в реални размери. Косматото чудовище от вида Mammuthus Primigenius е голямо 3,20 м. Край него се навъртат пещерни мечки като обитатели на пещерите от този период.

Компания му прави една от най-богатите колекции вкаменелости с кости на праисторически хоботни бозайници. В експозицията може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут – Mammuthusromanus.

Сред атракциите в подземието на екомузея е уникален аквариум с 50 000 л вместимост за над 20 вида речни риби. В една от залите има 15-метрова изкуствена пещера, която имитира структурата на втората по дължина в България пещера Орлова чука. Вътре на специален дисплей се излъчва триминутен клип за прилепите като най-многобройните й обитатели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.