Морски орел кацна в русенския Екомузей

Морски орел кацна в ултрамодериня Екомузей с аквариум в Русе. Препарираната птица обогатява експозицията в зала "Блатна екосистема", съобщиха от културния институт. Инсталацията представя защитената птица в полет с уловен малък гмурец.

Мъртвият орел е намерен в края на м.г. от служители на Държавно ловно стопанство "Дунав". Изследванията и рентгеновата снимка на птицата показват, че тя е била болна или отровена.

Haliaeetus albicilla е една от най-редките птици в България, обясниха музейни експерти. Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Морският орел обитава райони около реки, езера, морски басейни и океани, богати на риба и водолюбиви птици. Той гнезди по високи дървета. През есенно-зимния период се среща край язовири и рибарници.

Екомузеят в крайдунавския град се прочу с макета на мамут в реални размери. Косматото чудовище от вида Mammuthus Primigenius е голямо 3,20 м. Край него се навъртат пещерни мечки като обитатели на пещерите от този период.

Компания му прави една от най-богатите колекции вкаменелости с кости на праисторически хоботни бозайници. В експозицията може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthusromanus.

Сред атракциите в подземието на екомузея е уникален аквариум с 50 000 л вместимост за над 20 вида речни риби. В една от залите има 15-метрова изкуствена пещера, която имитира структурата на втората по дължина в България пещера Орлова чука. Вътре на специален дисплей се излъчва триминутен клип за прилепите като най-многобройните й обитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони