Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Борисов: Стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС

На 7 септември в парламента ще влязат от МФ доста промени в законите, които очаквам да подкрепите. Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола. Внасяме промени, които всичко това ще урегулира и ще има много добър ефект. Това заяви от парламентарната трибуна по време на блиц контрол министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

Той припомни, че от няколко месеца са започнали действия, концентрирани в звеното за борба с корупцията от ДАНС, „Митници”, наблюдаващи прокурори, НАП. Той обясни, че от начинът, по който са били конструирани по цигари, алкохол, захарни изделия, меса, петрол, са направени анализи, от които е станало ясно, че в почти всички сфери има несъвършенства или умишлено са направени така закони и наредби, че лобитата, които са ги движили, са създали условия за неефективна дейност.

„По-лошото, във времето, когато се изгражда, фирми, които нямат нищо общо с държавата, поставят пломби за две седмици време. В момента от работата ни и мога да ви уверя, че не само от днес до събота и от събота до понеделник, 24 часа в момента се работи по всички данъчни складове, защото те в законите и наредбите са оставени без да се регламентират дейностите им”, обясни премиерът.
Той изтъкна, че на 7 септември в парламента ще бъдат внесени промени от Министерство на финансите в законите, от които очаква подкрепа. „Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола. Внасяме промени, които всичко това ще урегулира и ще има много добър ефект”, посочи Бойко Борисов.

Той уточни, че КЗК е независим орган, но от парламента зависи да избере такова ръководство, за да не се налага да коментира правителството тези процес. „Ако в тока имаме повече отношение, в горивата нямаме никакво. Не можем да кажем дали има картел или не. Факт е, че виждате – стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС”, разясни Бойко Борисов и добави, че понеже всяка сряда имат съвещания, с промените, които предлагат, в следващите месеци ще се спестят стотици милиони и ще се дисциплинират компаниите. „Ако парламента стигне до драстични закони, бих подкрепил, защото горивата са изключително важни за конкурентоспособността. Утре имам и среща с концесионерите на нашите петролни и газови находища. Надявам се в най-скоро време от „Хан Аспарух“ да започне проучването за добив на природен газ и петрол, защото румънската част вече добиват и Румъния харчи около 10-12% вносен газ”, поясни премиера Борисов.

В дуплика премиерът каза още, че както говори за качество, така и за цени, но в условията на пазарна икономика правителството не може да се меси. „Ние бяхме в такива години. Разбирам популизма, но малко трябва да има граници”, уточни той.

Ако финансовият министър предложи, ще има актуализация на бюджета, каза още Борисов. Отговорът му дойде в дуплика към депутата от БСП лява България Корнелия Нинова.

Премиерът изтъкна, че приходните агенции работят много по-добре, прави се и всичко възможно да се подобри състоянието на хората. Бойко Борисов припомни, че 100 млн. са отделени за надбавки на пенсионерите по време на Коледа и Великден, над 100 млн. за тютюнопроизводителите, 100 млн. за ремонт на участъци по магистралите, както и за общините без значение дали са червени кметове, на ДПС или ГЕРБ.

„Може да поканите финансовия министър да ви даде всички данни. В България обстановката все е предизборна, а октомври ще гледаме бюджета. „Уважението между парламент и правителство трябва да е двустранно. Не коментирам вашия председател, че го няма на работа”, обясни в репликата си премиера.

Въпросът на Нинова беше във връзка с допълнително събраните приходи в бюджета, дали ще има актуализация на бюджета и къде отиват.

„Не бих коментирала емоционалните ви състояния, ако не нарушават правилника на парламента. Всички разходи, които изброихте, бяха предвидени и гласувани в бюджета за 2015. Питам за допълните разходи и къде са отишли. Не ми отговорихме по същество – ще внесете ли актуализация на бюджета”, настоя Корнелия Нинова.

Борисов в дуплика обясни, че има Закон за държавния бюджет, по който работят.

„Ако финансовият министър ми предложи, ще има актуализация. Министърът е човека, който предлага или не. Питайте го на парламентарен контрол”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.