Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Борисов: Стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС

На 7 септември в парламента ще влязат от МФ доста промени в законите, които очаквам да подкрепите. Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола. Внасяме промени, които всичко това ще урегулира и ще има много добър ефект. Това заяви от парламентарната трибуна по време на блиц контрол министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

Той припомни, че от няколко месеца са започнали действия, концентрирани в звеното за борба с корупцията от ДАНС, „Митници”, наблюдаващи прокурори, НАП. Той обясни, че от начинът, по който са били конструирани по цигари, алкохол, захарни изделия, меса, петрол, са направени анализи, от които е станало ясно, че в почти всички сфери има несъвършенства или умишлено са направени така закони и наредби, че лобитата, които са ги движили, са създали условия за неефективна дейност.

„По-лошото, във времето, когато се изгражда, фирми, които нямат нищо общо с държавата, поставят пломби за две седмици време. В момента от работата ни и мога да ви уверя, че не само от днес до събота и от събота до понеделник, 24 часа в момента се работи по всички данъчни складове, защото те в законите и наредбите са оставени без да се регламентират дейностите им”, обясни премиерът.
Той изтъкна, че на 7 септември в парламента ще бъдат внесени промени от Министерство на финансите в законите, от които очаква подкрепа. „Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола. Внасяме промени, които всичко това ще урегулира и ще има много добър ефект”, посочи Бойко Борисов.

Той уточни, че КЗК е независим орган, но от парламента зависи да избере такова ръководство, за да не се налага да коментира правителството тези процес. „Ако в тока имаме повече отношение, в горивата нямаме никакво. Не можем да кажем дали има картел или не. Факт е, че виждате – стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС”, разясни Бойко Борисов и добави, че понеже всяка сряда имат съвещания, с промените, които предлагат, в следващите месеци ще се спестят стотици милиони и ще се дисциплинират компаниите. „Ако парламента стигне до драстични закони, бих подкрепил, защото горивата са изключително важни за конкурентоспособността. Утре имам и среща с концесионерите на нашите петролни и газови находища. Надявам се в най-скоро време от “Хан Аспарух” да започне проучването за добив на природен газ и петрол, защото румънската част вече добиват и Румъния харчи около 10-12% вносен газ”, поясни премиера Борисов.

В дуплика премиерът каза още, че както говори за качество, така и за цени, но в условията на пазарна икономика правителството не може да се меси. „Ние бяхме в такива години. Разбирам популизма, но малко трябва да има граници”, уточни той.

Ако финансовият министър предложи, ще има актуализация на бюджета, каза още Борисов. Отговорът му дойде в дуплика към депутата от БСП лява България Корнелия Нинова.

Премиерът изтъкна, че приходните агенции работят много по-добре, прави се и всичко възможно да се подобри състоянието на хората. Бойко Борисов припомни, че 100 млн. са отделени за надбавки на пенсионерите по време на Коледа и Великден, над 100 млн. за тютюнопроизводителите, 100 млн. за ремонт на участъци по магистралите, както и за общините без значение дали са червени кметове, на ДПС или ГЕРБ.

„Може да поканите финансовия министър да ви даде всички данни. В България обстановката все е предизборна, а октомври ще гледаме бюджета. „Уважението между парламент и правителство трябва да е двустранно. Не коментирам вашия председател, че го няма на работа”, обясни в репликата си премиера.

Въпросът на Нинова беше във връзка с допълнително събраните приходи в бюджета, дали ще има актуализация на бюджета и къде отиват.

„Не бих коментирала емоционалните ви състояния, ако не нарушават правилника на парламента. Всички разходи, които изброихте, бяха предвидени и гласувани в бюджета за 2015. Питам за допълните разходи и къде са отишли. Не ми отговорихме по същество – ще внесете ли актуализация на бюджета”, настоя Корнелия Нинова.

Борисов в дуплика обясни, че има Закон за държавния бюджет, по който работят.

„Ако финансовият министър ми предложи, ще има актуализация. Министърът е човека, който предлага или не. Питайте го на парламентарен контрол”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.