На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Аварийното укрепване на Четиньова могила в Старосел ще завърши до края на октомври

Аварийното укрепване на храмовия комплекс „Четиньова могила”- част от Тракийски култов център „Старосел”, ще завърши през втората половина на октомври 2015 г., съобщиха от „Реставрация” ЕАД, цитирани от министерството на културата.

Във връзка с възникналата аварийна ситуация на Храмов комплекс „Четиньова могила”, която пострада от постоянно действащо свлачище, активирано от валежите в началото на годината, Министерството на културата извърши експертиза за състоянието на обекта и с разпореждане на министър Вежди Рашидов бе осигурено спешно финансиране в размер на 360 000 лева за трайно опазване на паметника от национално значение. Реализацията на проекта за спешното укрепване на уникалния обект се изпълнява в момента от дружеството „Реставрация” ЕАД, което разполага с висококвалифициран инженерно-технически персонал и работници с дългогодишен опит по опазване паметниците на културата.

Укрепването на Храмов комплекс „Четиньова могила” е в ход и аварийните строително-монтажни работи на обекта вече са много напреднали, като се предвижда и изграждане на трайно защитно покритие от здрава стоманобетонова черупка с дебелина 25 см над купола на гробницата. Предвижда се също да се изпълни и хидроизолация на черупката и връщане на могилния насип, допълват от „Реставрация” ЕАД. С цялостното изпълнение на проекта за аварийното укрепване на гробницата се създават условия за трайно запазване на паметника на културата, както и възможности за неговата реставрация и експониране в бъдеще.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.