Полската армия дири „влака на съкровищата”, психозата зарази и Световния еврейски конгрес

Министерството на отбраната на Полша обяви, че по молба на войводата на Долна Силезия Томаш Смоляж праща жива сила и техника в района на Валбжих, където се твърди, че е открит мистериозен нацистки влак, натоварен със съкровища.

„Войводата казва, че няма доказателства за съществуването на 100-метровата бронирана композиция, трябва най-после да се уверим дали това е така или не”, каза министерският говорител Яцек Шонта.

Смоляж заяви, че никой не е виждал изображенията от „погребания” в тунел влак, които според държавния секретар на министерството на културата Пьотр Жуховски били получени със специален радар. Според Жуховски те били „99% доказателство”, че 70-годишната легенда за изчезналия броени дни преди края на Втората световна война влак е истина.

Масовата психоза в Полша около „откритието” принуди полицията да постави постоянен караул около предполагаемото място, за да се предотвратят сблъсъци между прииждащите орди „златотърсачи” и евентуални нещастни случаи, ако влакът наистина съществува и е миниран от нацистите.

Неправителствена организация заведе дело във Варшава срещу правителството за неправомерно харчене на пари на данъкоплатците за охрана на обект само заради слухове. Световният еврейски конгрес побърза да призове, ако се открият скъпоценности, отнети от жертви на холокоста, да бъдат върнати на техните наследници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят