Откриват щаба на НАТО в България

С официална церемония утре - 3 септември, ще бъде обявена активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Активирането на Щабния елемент на 3 септември е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности.

Церемонията за официалното активиране на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще се проведе на 3 септември в сградата на Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини