Руски експеримент ще гони две квоти в Лас Вегас

Русия реши да експериментира на световното по борба в Лас Вегас, като заложи при тежките на един състезател и в двата стила. Билял Махов ще стартира при класиците на 8 септември, където на пътя му в кат. до 130 кг може да излезе българският терминатор Любомир Димитров, европейски вицешампион от 2014-а. Четири дни по-късно асът на сборная ще се бори в свободния стил, като ще свали 5 кг, за да влезе в кат. 125 кг.


„Тръгвам за Лас Вегас, за да спечеля две квоти - заяви уверено Махов. - Аз съм истинско опровержение на всичко „невъзможно“. През 2005-а се борих на младежко първенство в Русия и в двата стила. Паузата между тях бе два дни! Първо спечелих при свободняците, а при класиците взех бронз. Три години по-късно получих тежко отравяне, бяха ме отписали от борбата. Дори ми казваха: „Радвай се ако водиш пълноценен живот.“ Възстановявах се година и се върнах се със световна титла от Хернинг 2009! А след олимпиадата Лондон 2012 имах сериозна травма на рамото. Пак ме отписаха. Но треньорът Гоги Когуашвили ми даде шанс - включи ме в отбора за световното по класическа борба, след като10 години не се бях борил на този стил. Шок за всички. Казваха му: „Намери кога да експериментираш.“ А в Ташкент 2014 спечелих бронз, макар че не бях доволен от себе си, но не подведох отбора...“

Междувременно борците ни продължават аклиматизацията си за световното при суперусловия в Бойсе. Там очакват визита на Валентин Йорданов, 7-кратен световен първенец и президент на федерацията ни, който осигури тази база за националите и в трите стила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт