Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Над 27 000 читатели посетили за година библиотеката в Горна Оряховица Най-малкият абонат е 5-годишната Ралица Арабаджиева

Орбан за Борисов: Границите могат да се опазят само от решителни лидери

Сотир Цацаров изиска делото за прегазената жена в село Търнава

Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на Левски

Верижна катастрофа запуши столичния бул. „Цар Борис III”

Иззеха мариухана за 216 000 лв. от оранжерия в Шуменско

В Монтана се поклониха пред паметта на Апостола

Галапремиерата на “Привличане” е във Варна Яна Маринова и Башар Рахал пристигат за първата прожекция на лентата, част от която е заснета край морето

Чавушоглу: Ако сирийската армия брани кюрдите в Африн, никой няма да ни спре

Задържаха Таратора и Шиндлера непосредствено след кражба на „Мерцедес“

Корнелия Нинова: Българският народ никога няма да те забрави, Апостоле!

1,244 млрд. лв. ръст на приходите от данъци

Приходите от данъци са се увеличили с 1,244 млрд. лв. през първите седем месеца на годината спрямо същия период на 2014 г. Това показват данните за изпълнението на бюджета, публикувани на сайта на Министерството на финансите. Към края на юли данъчните приходи са 14,435 млрд. лв. спрямо 13,191 млрд. лв. за същия период на миналата година.

Увеличението се дължи главно на по-високите приходи от ДДС, акцизи и осигуровки, което говори за изсветляване на икономиката и повишено потребление, коментираха икономически анализатори пред „Труд“. Например постъпленията от ДДС достигат 4,647 млрд. лв. към края на юли, което е с 520,5 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. По-голямата част от приходите по това перо идват от сделки в страната и от доставки от ЕС. Те възлизат на 2,644 млрд. лв., или с 587 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Намаление с 66,6 млн. лв. на годишна база има по линия на приходите от ДДС при внос от страни извън ЕС. Към юли те са малко над 2 млрд. лв. Понижението се дължи най-вече на спада в цените на суровия петрол.

Приходите от акцизи се увеличават с 219,2 млн. лв. до 2,414 млрд. лв. Ръстът по това перо идва от по-високата събираемост при горивата и цигарите, тъй като ставките за тях не са променяни. Например събраните акцизи от горива към края на юли са 1,157 млрд. лв., или със 111,6 млн. лв. повече спрямо същия период м. г.. Приходите от акцизи върху цигарите растат със 102,6 млн. лв. до 1,080 млрд. лв.

Приходите от социални и здравни осигуровки пък се увеличават с 335,7 млн. лв. Така към края на юли постъпленията по това перо възлизат на 3,942 млрд. лв.
Според данните за изпълнението на бюджета към юли общият размер на приходите и помощите е 19,020 млрд. лв. Разходите достигат 18,230 млрд. лв. Положителна тенденция се отчита при харчовете за издръжка на чиновниците. Те намаляват с 47,7 млн. лв. за година и към края на юли са 2,199 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.