Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във Фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

ГЕРБ и ДПС срещу реформи на Москов

– Не подкрепиха идеята на министъра за регистър на преминалите пациенти с психични разстройства

– Гласуваха какво да съдържа Националната здравна карта

Депутатите на ГЕРБ и ДПС формираха вчера твърдо звено при гласуването на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения, предложени от здравния министър д-р Петър Москов чрез МС.

Не се прие идеята на министъра да се създаде информационна база данни за преминалите българи с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. „Три закона – за дискриминацията, за личните данни и за здравето, защитават личното пространство. И значи ли, че 25% от населението трябва да влезе в регистър, защото 11,4% от българите са с депресия, 6,2 на сто с тревожни разстройства, над 4% с психози, 3,4 на сто със зависимости и т.н.?!“, риторично запита д-р Тунчер Кърджалиев (ДПС), който е и зам.-председател на комисията по правата на човека. „Според Закона за здравето и сега МЗ поддържа служебен регистър на лицата с психични разстройства. Не мога да разбера защо в него трябва да влизат и хората с депресии?! Въобще какво ще се записва в тази база данни? Текстът трябва да отпадне!“, отсече д-р Хасан Адемов (ДПС). „В Закона за здравето изчерпателно е записано събирането на данни на национално ниво, промяната само ще създаде повече проблеми“, добави председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Министърът отвърна, че ако при опасен случай, който се отнася до националната сигурност, не могат да се подадат данни за съответния пациент (защото се събират на регионално ниво), тогава д-р Кърджалиев трябвало да обясни защо тя не може да се извърши. Д-р Дариткова репликира, че се надява при такива случаи МЗ да изпълни задълженията си по казуса.

С 18 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“ депутатите гласуваха предложението на д-р Дариткова и колегите й от ГЕРБ какво да съдържа Националната здравна карта – демографски характеристики, нужен брой лекари и лечебни заведения (очаква се и в пленарната зала да се подкрепят тези текстове на Дариткова, а не на вносителя – МС, т.е. на здравния министър).

Пак ГЕРБ и ДПС застанаха срещу текста на Москов здравният министър да изпраща на областния управител, който ще е шеф на областните здравни карти, предварително изчислен брой легла за болнично лечение за съответния регион. Т.е. така да се обезсмисли работата на комисията.

Ход

Отложиха важна поправка

Депутатите отложиха важен параграф, според който Националната здравна карта е задължителна за разпределението на болниците по региони и само посоченият брой в документа ще получава финансиране от НЗОК. Очакваше се след редакционното приключване на броя народните представители да гласуват, че ново лечебно заведение не може да сключва договор с НЗОК, ако не попада в описаните потребности за района.
Депутатите не подкрепиха предложението на доц. Георги Кючуков (АБВ) шеф на областната комисия по изработването на здравната карта да е началникът на местната РЗИ. И управляващи, и опозиция посочиха, че той е пряк служител на здравния министър и затова се бяга от подобна възможност. В крайна сметка областният управител ще отговаря за местната карта, защото той има пълномощията и властта да организира работата й.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.