Сръбският премиер: ЕС да си гледа работата

"Наше право е да си сътрудничим с когото си искаме. Сърбия е независима държава."

Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич по повод критиките от Брюксел за планираните военни маневри с Русия, цитиран от БГНЕС.

"Кои са те да ни дават уроци? Европейският съюз не е военен съюз. Да си гледа работата", каза още Дачич, който бе очевидно гневен по време на пресконференцията в министерството на външните работи в Белград.

"Военните маневри с Русия по всяка вероятност ще попаднат в статистическата грешка, защото военните обучения с тази държава са абсолютна рядкост в сравнение с всички останали", каза Дачич в отговор на въпроса как ще коментира участието на Сърбия в маневрите "Славянско братство 2015", което не се гледа с добро око от ЕС.

Според него Сърбия има своите национални интереси и ще прави всичко възможно да ги защитава с всички възможни средства. "Ние трябва да се борим Косово да не бъде прието в ЮНЕСКО и това означава да водим преговори с министрите на външните работи, чийто държави не са признали независимостта на Косово", каза още сръбският дипломат.

"Да се караме с традиционните ни приятели в името на членството ни в ЕС, за нас това ще бъде политическо самоубийство", каза още сръбският външен министър.

В продължение на дълги години Дачич бе дясната ръка на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич и негов дългогодишен говорител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят