Над три трилиона дървета има на Земята

На Земята има над три трилиона дървета, което е седем пъти повече, отколкото се смяташе досега, пише АBC News. Дърветата на планетата ни обаче са и с трилиони по-малко, отколкото са били в миналото, сочи ново изследване.

Младежка организация към ООН има за цел да засади един милиард дървета. В тази връзка изследователят от Йейл Томас Кроутър е запитан дали засаждането на такъв брой дървета би помогнало за справяне с предизвиканите от хората климатични промени. Дърветата улавят и складират задържащия топлина въглероден двуокис.
Кроутър казва, че най-напред трябва да разбере колко дървета има на Земята и цифрата значително надхвърля очакванията. Според изследването, публикувано в журнала Nature и цитирано от "Фокус", дърветата на Земята наброяват 3.04 трилиона.

Според предишни изчисления, базирани на сателитни изображения, на Земята има 400 милиарда дървета. Кроутър и колегите му използват 429 775 наземни измервания наред със сателитни данни и компютърни модели, за да стигнат до по-точна цифра. Планетата е била покрита с далеч по-голям брой дървета. С помощта на компютърните модели екипът от Йейл изчислява, че преди развитието на човешката цивилизация е имало приблизително 5.6 трилиона дървета. Това означава, че броят им е намалял почти наполовина.

Кроутър посочва, че главна вина за изчезването на дърветата носят хората. Той установява, че всяка година се отсичат 15 милиарда дървета, а 5 милиарда се засаждат. Това е загуба от 10 милиарда на година. С това темпо дърветата ще изчезнат от Земята за около 300 години.

Ако има 3.04 трилиона дървета на планетата, един милиард повече няма да допринесе много за борбата с климатичните промени, заключава Кроутър. Това не обезкуражава екологичната организация Planet for the Planet. Напротив, тя увеличава целта си на 18 милиарда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят