Божидар Димитров: САЩ, Франция и Англия са виновни за бежанската вълна

„В умните държави когато има проблем, търсят причината. Ние обсъждаме бежанската вълна, без да търсим причината. Фундаменталната причина е рухването на държавността в държавите от Северна Африка и Близкия изток, причинено от едно неправилно политическо решение на САЩ, Англия и Франция – махането на диктаторските режими в тези страни”. Това заяви проф. Божидар Димитров пред Нова телевизия.

Според него не е трябвало диктаторските режими, да бъдат заменяни с демокрация.

„Просто тази дума отсъства от речника на държавите в тази част на света”, заяви Божидар Димитров.

По темата се включи и депутатът Велизар Енчев. Той заяви, че е съгласен с проф. Димитров, но частично. Велизар Енчев коментира международно правната гледна точка.

„Към настоящия момент са мъртви няколко системи в ЕС. Първо не съществува системата Шенген. Второ не съществува системата Фронтекс. Третата система, която не функционира, е системата Дъблин. Още една система не работи, която е важна за България – конвенцията между ЕС и Турция, а тя гласи, че ЕС ще върне всички нелегални имигранти на територията на Турция. Ние сме беззащитна жертва от това море от погазено международно право”, заяви Велизар Енчев.

Според него в Европа ще има промяна на цивилизационния модел, дехристианизация на ЕС и ислямизация на европейските страни.

„Всеки може да види какво е в Париж, Лондон, Брюксел”, коментира Велизар Енчев.

Според него голяма отговорност за това носят САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Оман.

„Има данни, че Саудитска Арабия и Катар не приемат тези бежанци, а плащат на много от тях да се насочат към Европейския континент. Плащат милиарди за бежански лагери в Ливан, но не допускат нито един човек”, заяви Велизар Енчев.

Проф. Димитров не е съгласен с твърдението, че ще се промени цивилизационния модел на Европа.

„Ако дойдат 5 млн. души, а Европа е 510 млн. християни. Една трета от бежанците също са християни, това са сирийските християни”, заяви Божидар Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини