Михаил Миков: С антикорупционния закон единствено отчитаме воля пред европартньорите, БСП няма да го подкрепи

БСП има последователна позиция – няма да подкрепим антикорупционния закон. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков при дебатите по законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, съобщи „Фокус”.

„Трудно се издържат речите на апологети на Костов, за който президентът казваше: „Иване, кажи си”, добави Миков и подчерта, че в българския политически пейзаж усещането за факти отсъства.

Той уточни, че няма аргументи в закона и не разполага с анализ какво от дейността на Сметната палата дава основание да се залегнат механизмите в закона. „Няма аргументи какво от прословутата структура БОРКОР не сработи. Може би има един отговор – където има страх, има върховенство на закона. Не, в демократичната държава, това е политически рекет”, посочи лидерът на БСП и коментира,че той ще се назначава от една или няколко политически фракции.

„Смятате ли, че това ще помогне в борбата с корупцията, а не е поредното мъртвородено решение, с което да покажем на европейските партньори, че имаме желание да се справяме?”, попита Миков и обясни, че ако човек разгледа постройката на закона, механичния пренос не дава нищо, освен политически контрол. Характерът на този закон е единствено да отчетем за пореден път пред партньорите ни голяма воля и усилия и нищо повече. В страна, в която върховенството на закона не е на почит, те не се прилагат. Смятаме, че този закон е ясно признание за неспособност не само да прилагаме закони”, каза още Миков.
В процедура за лично обяснение, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев обясни, че от изказването на Миков е бил обвинен, че е част от мнозинството, извършило приватизацията.

„Тя е много укорима, но най-много се облагодетелстваха вашите членове, особено г-жа Корнелия Нинова. Г-н Миков, вие бяхте важен политически фактор по време на Орешарски, когато избрахте Пеевски за шеф на ДАНС. Бъдете по-точен и прецизен, вие заявихте, че БСП не желае да води битка с корупцията”, призова Методи Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика