Военноисторическият музей със свободен вход в деня на Съединението

Оригинални знамена на Съединението ще покаже Националният военноисторически музей (НВИМ) за първи път на 6 септември (неделя) в чест на 130-ата годишнина от провъзгласяване Съединението на България. Входът в този ден ще е свободен.

Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт“ ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.

Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.

Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини