Трима министри на бизнес форум в Пловдив

Виктор Иванов, "24 часа"

Иван Тотев: Пловдивския бизнес бързо пое по пътя на растежа

Компаниите в Пловдив бързо преодоляха кризата и поеха по пътя на растежа, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев при откриването на дискусията „Пловдив 2020“, организирана от в. „24 часа“ и в. „Труд“.

На национално ниво Пловдив вече излиза в една много положителна светлина и резултатите ни предизвикват взпечатление, каза още Тотев.

Според него положителна черта на Пловдив е, че градът няма нито индустриален мастодонт, нито изключителни дадености за туристическа индустрия. Това прави бизнесът диверсифициран и успешен, категоричен бе Тотев.

Томислав Дончев: Трябва да търсим алтернативи на еврофондовете

До 2023 г. европейските фондове ще са основният инвестиционен ресурс в България, поне като публични инвестиции, обяви вицепремиерът Томаслав Дончев по време на дискусиятa.

Трябва обаче постепенно да се търсят алтернативи на европейското финансиране, предупреди Дончев както бизнесът, така и местните власти.

Пловдив трябва да заложи на културата, защото това е душата на икономиката и може да превърне града в марка, заяви още Дончев. Покрай титлата европейска столица на културата градът има уникален шанс да се превърне в марка, обясни вицепремиерът.

Бизнесът трябва да установи връзки с образованието, защото за индустрията подготвените кадри са изключително важни, посъветва представителите на пловдивската икономика Дончев. Според него заводите трябва да инвестират в стажанти, които след 4-5 години ще са идеалната работна ръка за производствата.

„Връзките между образованието и бизнеса са кратични. Само с една прекрасна наредба за дуалното образование, няма да се получи“, категоричен бе Томислав Дончев. „Устойчив растеж без производство и индустрия няма. Растежът на база финансови спекулации и услуги не е устойчив. Индустрията дава база на икономиката да оцелее в кризисни времена и генерира устойчива заетост, а тя има нужда от добре подготвени кадри“, каза още той.

Николина Ангелкова: Свързваме регистрите на хотелите с НАП и МВР

В Пловдив е започнал пилотен проект, който трябва да свърже в обща система регистрите на хотелите за техните гости с НАП и МВР, а и с регистрите на туристическото министерство. Това обяви министърът на туризмъ Николина Ангелкова.

Тази връзка ще донесе освен всички други ползи и много по-добро ослужване, също така и яснота за развитието на туризма, категорична бе Ангелкова.

Пловдив е една от дестинациите в страната, които не са засегнати от трудния сезон, а напротив отбелязват ръст,  съобщи още министърът. За първите 6 месеца на годината в града има 5% увеличние на броя на туристите и 8% на нощувките. Това означава, че градът е създал своите контакти и е интересн, дори за туристи от далечни дестинации като Китай, обясни Ангелкова.

Културно-историческият туризъм трябва да стане един от трите водещи сегмента в отрасъла, обясни Ангелкова. Заради това министерството е създало 8 културни дестинации. Пловдив попада в тази за архитектура и занаятчийство, каза Ангелкова.

България има над 40 000 артефакта и исторически атракции и продължава да разкрива нови. Това ни нарежда в първата тройка на страните с културно-историческо наследства наред с Гърция и Италия, каза министърката.

Фокус догодина ще е и виненият туризъм, като в Пловдив ще се проведе най-голямото международно винено изложение, обясни Ангелкова. Ще бъдат направени и множество винени маршрути с помощта на бизнеса и общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини