Дават Дунав мост на Агенция "Митници"

Собствеността на Дунав мост ще се прехвърли на Агенция "Митници", съобщиха от областната управа в Русе. Тя ще получи всички сгради в района на ГКПП, освен имотите на граничния контрол, ползвани от РД "Гранична полиция". Прехвърлената собственост задължава митница Русе да почиства и поддържа целогодишно Дунав мост.

Сега тя разполага с административна сграда след граничната бариера и склад в нефункциониращото източно разширение на пункта. Вторият ГКПП, където се намира Граничното полицейско управление, е излишен след влизането на България в ЕС и се запазва като авариен.

Правителството вече реши районът край Дунав мост да се разшири с 18 дка, за да се благоустрои граничният пункт с жп надлез над изхода по Русе - Силистра. Терените в източната промишлена зона са прехвърлени на община Русе.

НК "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ обяви тръжната процедура за избор на изпълнител. Проектът за близо 6 млн. лв. включва изграждането на втори жп мост и 4-лентов път с дължина 190 м до кръговото кръстовище на "Свободна зона". Така ще се премахне "тапата" до Дунав мост, която струпва ТИР-ове и застрашава движението.

Кръговото кръстовище до граничната бариера може да се ремонтира и да се свърже с пътя Русе - Силистра и околовръстния бул. "България" по международното трасе Букурещ - София. Областният управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев предлага над кръстовището да се построи естакада, която да пренасочва ТИР-ове и да разтовари трафика. Проектът е готов и ако се финансира, строителството може да започне веднага.

Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини