Плевнелиев: Ще се противопоставим на дестабилизацията

Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация. Това каза президентът Росен Плевнелиев в речта си на церемонията за активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България.

Вижте цялата реч на президента Плевнелиев:

Скъпи приятели,

Обръщам се с думи на благодарност към всички политици, дипломати, военни и цивилни експерти, които с труда и всеотдайността си допринесоха да изградим и активираме Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Днешното събитие е ярко доказателство за правотата на ценностния избор, който страната ни направи да бъдем активен и достоен член на Алианса.

Минаваме през трудни времена и комбинация от кризи. Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално-отговорно. Днес сме изправени пред необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната отбрана с цел гарантирането на свободна, мирна и единна Европа. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно. Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид.

Откриването на Щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа "28 за 28". Тези щабове ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България.

Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа. Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация.

НАТО е отбранителен съюз на демократични държави. Това, че сме отбранителен съюз не означава, че сме нерешителни и пасивни. Напротив! Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Подобряваме и повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международния правов ред.

НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен и всеки може и трябва да допринесе за колективната сигурност. Ще изградим адекватни способности да защитим суверенитета и териториалната си цялост. Ще го направим заедно със съюзниците с целенасочени, прозрачни и пропорционални действия, в пълно съответствие с международните норми. Именно затова през април по моя инициатива се проведе Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите на отбраната. Заедно с всички парламентарно представени политически сили, с изключение на БСП и АТАКА, постигнахме широко политическо съгласие, че всички инвестиции в отбранителни способности оттук нататък трябва да отговарят на принципа за рязко повишаване на съвместимостта с партньорите в НАТО. На практика това означава, че военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие. В противен случай ще нарушат легитимно решение на висшия орган по сигурността в страната. България най-после тръгна ускорено по пътя на съвместимостта с партньорите и рязко намаляване на зависимостта от руско въоръжение. Като първи резултат от това важно решение на КСНС, Министерство на отбраната ще възложи на нашите полски приятели поддръжката и модернизацията на самолетите МИГ 29, с оглед постигане на съвместимост с партньорите. Така трябва да се действа и във всеки друг от приоритетните проекти за изграждане на способност на българските Въоръжени сили. Те могат да бъдат ефективни само когато са съвместими с партньорите в Алианса. Именно затова на КСНС се обединихме Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“, който да влезе в сила до края на годината.

Договорихме се, че изпълнителната и законодателната власт ще осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

Скъпи приятели,

Благодаря още веднъж на всички за усилията и посветеността на колективната отбрана. Само заедно ще устоим на предизвикателствата. Само заедно ще преодолеем всяка криза.

Благодаря и на добър час!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини