Барак Обама отиде зад Полярния кръг, снима се с Беър Грилс

Барак Обама влезе в историята като първият президент на САЩ, посетил американска територия зад Полярния кръг. Целта на обиколката в Аляска е американците да бъдат запознати с проблемите на глобалното затопляне и ефекта им върху страната, съобщават световните медии.

Air Force One се приземи в разположения зад Полярния кръг населен пункт Коцебу, където живеят около 3000 души. Вчера Обама направи дълго изкачване по топящия се ледник Ексит в Аляска, за да демонстрира нагледно последиците от неговото бързо топене в резултат на глобалното затопляне.

„Близо 40 процента от морските деликатеси, които се улавят в Северна Америка идват от тук, от Бристол Бей. Това не само показва колко е важно да опазим живота тук, но и с колко важни ресурси разполагат Съединените щати. Това е и една от причините да забраним изследванията за нефт и газ тук”, заяви държавният глава.

През декември световните лидери се събират в Париж в опит да постигнат сделка за ограничаване на климатичните промени и спиране на покачването на глобалните температури.

В Аляска президентът Обама си направи селфи с телевиозионния приключенец Беър Грилс. По-късно Обама публикува снимката в профила на Белия дом в "Инстаграм", като бе подписана с "Бо", което обозначава, че тя е направена лично, а не от член на персонала.

"Беше привилегия да приключенствам с теб. Радвам се, че това бе единствената мечка, която срещнах в парка" (б. ред. - Президентът Обама се шегува с името на телевизионния приключенец Bear, което от английски означава мечка).

Грилс публикува друга снимка в профила си в "Туитър". "Какви специални моменти през това пътуване. А това, което правите, за да спасите нашата планета, е вдъхновяващо", написа приключенцът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят