Възстановки и концерти за Съединението

Лудогорието посреща една от най-светлите дати в българската история - Съединението на Княжество България с Източна Румелия, с празнични концерти, възстановки на историческите събития и поднасяне на цветя на признателност.

Тържествата в Шумен, където са се състояли важни събития с принос към Съединението, започват още в събота. От 16 ч на площад “Кристал” е тържественият ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

А в 17 часа в местността Марашка кория започва възстановка на славните исторически действия. Членове от три клуба “Традиция” от Шумен, Добрич и Русе от няколко дни репетират 30-минутен исторически спектакъл под режисурата на военния историк Мишо Йорданов.

В ранната есен на 1885 г. българската войска начело с княз Александър Батенберг е на лагер в местността край село Мараш. При княза идват две делегации и го молят да подкрепи и оглави Съединението. Точно тук той дава своето съгласие и в местността е поставена паметна плоча.

Община Шумен е организирала безплатен транспорт за желаещите да стигнат до Марашката кория. Автобусите ще тръгват от пл. “Кристал” след церемонията по полагането на венци.

Празнични прояви в Шумен ще има и на 6 септември - от 10 ч в къщата музей “Панайот Волов” е планирана тематична беседа. По същото време в библиотека “Стилиян Чилингиров” ще се открие изложба, посветена на Съединението. От 18 ч в Градската градина на Шумен гражданите и гостите на града са поканени на концерт с участието на полската група “Земя Живетска” и ансамбъл “Пъргавелче”.

Навръх празника в неделя от 10 ч. в жк “Абритус” в Разград ще има церемония по именуване на площад “XIX пехотен полк”, а от 11,30 ч. на пл. “Възраждане” започва отбелязването на Деня на Съединението.

В Търговищко в събота в с. Буховци ще се проведе Тракийският фолклорен събор “Фисекът пее”. Очакват се към 300 участници от Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Ямбол, а програмата стартира в 10 ч на площада в селото. В празничния ден от 9,30 до 13 ч за посещения ще бъде отворено Славейковото училище в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини