"Преживяване с лалугера" ще привлича туристи в Русенско

Маршрут „Преживяване с лалугера“ в землището на село Щръклево ще привлича туристи в Природен парк "Русенски Лом", съобщи главният експерт Емилия Петкова. Гризачът се среща в 26 населени места на територията на биорезервата.

Вече са възстановени ливади, крайпътни и крайгорски тревни площи, които улесняват разселването на гризачите. Обработени са и райони между горния край на скалните масиви и обработваемите земи.

Целта е да се създаде система от биокоридори, която да позволява на животните да обитават нови територии. Чрез маршрута ще се популяризира и Европейският лалугер сред местното население и гостите на парка.

Екозащитници преброяват над 900 биологични вида растения от флората на ПП "Русенски Лом", от които 30 са балкански и 1 български.

Орнитолози и зоолози са категорични, че птичият и животинският свят не отстъпват по богатство на растителния. Многобройните експедиции досега са преброили над 190 вида птици, от които близо 115 гнездят в биорезервата и са под закрилата на Закона за защита на природата.

В Русенски Лом се крият близо 25 вида риби и 10 вида земноводни. На брега сред дърветата е раят на 66 вида бозайници от общо 92 в цяла България.

Разпространението на европейския лалугер е на Балканския полуостров и част от Централна и Източна Европа. България изцяло попада в историческия ареал на лалугера, който в миналото е бил повсеместно разпространен и с висока численост. Причини за намаляване на популацията на лалугера са: изтребването му като вредител в селското стопанство, използаването на отрови в селското стопанство, загубата на традиционните му местообитания, намаляване на пашуващите животни в последните десетилетия. Европейският лалугер:

Наземен гризач от сем. Катерицови.

Размери - дължина на тялото заедно с главата е 16-20 см, а опашката е между 4 и 6 см – или около 1/3 от тялото.
Тегло - Средното му тегло е 200-350 гр.
Оцветяване - Гръбната страна на тялото му е с жълто-кафяв цвят на малки дифузни петна.
Открити тревни местообитания - пасища, ливади и изоставени земи. Видът изисква ниска и относително негъста растителност с разнообразен видов състав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони