Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Кери към Тръмп: Подайте оставка Спирането на работата на правителството било срамно

Путин: Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и всичко върви по план

Връщат заменките с новия закон за земята Целият бранш против предложените от аграрното министерство промени

„Преживяване с лалугера“ ще привлича туристи в Русенско

Маршрут „Преживяване с лалугера“ в землището на село Щръклево ще привлича туристи в Природен парк „Русенски Лом“, съобщи главният експерт Емилия Петкова. Гризачът се среща в 26 населени места на територията на биорезервата.

Вече са възстановени ливади, крайпътни и крайгорски тревни площи, които улесняват разселването на гризачите. Обработени са и райони между горния край на скалните масиви и обработваемите земи.

Целта е да се създаде система от биокоридори, която да позволява на животните да обитават нови територии. Чрез маршрута ще се популяризира и Европейският лалугер сред местното население и гостите на парка.

Екозащитници преброяват над 900 биологични вида растения от флората на ПП „Русенски Лом“, от които 30 са балкански и 1 български.

Орнитолози и зоолози са категорични, че птичият и животинският свят не отстъпват по богатство на растителния. Многобройните експедиции досега са преброили над 190 вида птици, от които близо 115 гнездят в биорезервата и са под закрилата на Закона за защита на природата.

В Русенски Лом се крият близо 25 вида риби и 10 вида земноводни. На брега сред дърветата е раят на 66 вида бозайници от общо 92 в цяла България.

Разпространението на европейския лалугер е на Балканския полуостров и част от Централна и Източна Европа. България изцяло попада в историческия ареал на лалугера, който в миналото е бил повсеместно разпространен и с висока численост. Причини за намаляване на популацията на лалугера са: изтребването му като вредител в селското стопанство, използаването на отрови в селското стопанство, загубата на традиционните му местообитания, намаляване на пашуващите животни в последните десетилетия. Европейският лалугер:

Наземен гризач от сем. Катерицови.

Размери – дължина на тялото заедно с главата е 16-20 см, а опашката е между 4 и 6 см – или около 1/3 от тялото.
Тегло – Средното му тегло е 200-350 гр.
Оцветяване – Гръбната страна на тялото му е с жълто-кафяв цвят на малки дифузни петна.
Открити тревни местообитания – пасища, ливади и изоставени земи. Видът изисква ниска и относително негъста растителност с разнообразен видов състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.