Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

“Преживяване с лалугера” ще привлича туристи в Русенско

Маршрут „Преживяване с лалугера“ в землището на село Щръклево ще привлича туристи в Природен парк “Русенски Лом”, съобщи главният експерт Емилия Петкова. Гризачът се среща в 26 населени места на територията на биорезервата.

Вече са възстановени ливади, крайпътни и крайгорски тревни площи, които улесняват разселването на гризачите. Обработени са и райони между горния край на скалните масиви и обработваемите земи.

Целта е да се създаде система от биокоридори, която да позволява на животните да обитават нови територии. Чрез маршрута ще се популяризира и Европейският лалугер сред местното население и гостите на парка.

Екозащитници преброяват над 900 биологични вида растения от флората на ПП “Русенски Лом”, от които 30 са балкански и 1 български.

Орнитолози и зоолози са категорични, че птичият и животинският свят не отстъпват по богатство на растителния. Многобройните експедиции досега са преброили над 190 вида птици, от които близо 115 гнездят в биорезервата и са под закрилата на Закона за защита на природата.

В Русенски Лом се крият близо 25 вида риби и 10 вида земноводни. На брега сред дърветата е раят на 66 вида бозайници от общо 92 в цяла България.

Разпространението на европейския лалугер е на Балканския полуостров и част от Централна и Източна Европа. България изцяло попада в историческия ареал на лалугера, който в миналото е бил повсеместно разпространен и с висока численост. Причини за намаляване на популацията на лалугера са: изтребването му като вредител в селското стопанство, използаването на отрови в селското стопанство, загубата на традиционните му местообитания, намаляване на пашуващите животни в последните десетилетия. Европейският лалугер:

Наземен гризач от сем. Катерицови.

Размери – дължина на тялото заедно с главата е 16-20 см, а опашката е между 4 и 6 см – или около 1/3 от тялото.
Тегло – Средното му тегло е 200-350 гр.
Оцветяване – Гръбната страна на тялото му е с жълто-кафяв цвят на малки дифузни петна.
Открити тревни местообитания – пасища, ливади и изоставени земи. Видът изисква ниска и относително негъста растителност с разнообразен видов състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.