ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Министър Танева: На 7 септември очакваме ЕК да реши за допълнителна подкрепа на млечния сектор

. На 7 септември очакваме ЕК да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа на млечния сектор. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на Крайдунавския парк в град Тутракан, Област Силистра,  съобщи Фокус.

Танева припомни, че България беше първата страна, която постави темата за криза в млечния сектор в ЕС на съвета на министрите на земеделието през месец декември. „От тогава до сега ние не получихме подкрепа или одобрение на нито един от инструментите, които предлагахме, а в хода на тези почти 9 месеца, имахме активна комуникация с комисарят и с комисията и в хода на тази комуникация срещнахме подкрепа от много страни-членки”, обясни тя и добави, че последното писмо, което е отново предложение за различни инструменти за подкрепа е събрало подкрепата на общо 20 страни.

„На 7 септември сме с голямото очакване най-после комисията да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа, тъй като действаха инструменти за подкрепа, които не повлияха на сектора в България и не успокоиха изобщо млечния сектор в Европа, което да даде отражение и върху нас”, заяви Танева и добави, че инструментите са били за продукти, които у нас на практика не се произвеждат – сухото мляко и кравето масло в ограничени количества. „Искането за допълнителни мерки е за всички страни. Това, което ние искаме и позицията беше одобрена е от декември месец за временна извънредна пряка подкрепа на доходите. Това за нас е много важно, за да получат подкрепа фермерите да преодолеят кризата”, посочи министърът.

„Дали има индикации, в никакъв случай не мога да кажа, нямам такава информация към момента”, каза още тя. „Всички живеем с очакването, че на 7 септември ще се вземе най-накрая решение за допълнителен набор от мерки, които могат и които ще се съотнасят за спецификата и структурата на българското млечно животновъдство, така че да получи реална помощ. Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, ние го направихме”, категорична е Танева. „Предоставихме държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа, заради кризата и направихме поредните промени в Закона за собствеността и ползването относно начина на разпределение на фонда постоянно затревени площи”, добави още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.