Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Депутатите решиха: Държавата ще финансира частните училища и детски градини

Депутатите решиха, че държавата ще финансира частните училища и детски градини по идея на ГЕРБ, съобщи БГНЕС.

Това стана факт с приемане на поправка в Законопроекта за предучилищното и училищното образование на второ четене, който е с вносители депутати от ГЕРБ.

Целият текст на промяната гласи, че за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране ще се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда.

Когато частните детски градини и частните училища, обаче получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

По време на дебатите по законопроекта Янаки Стоилов от БСП заяви, че в Европа, има държави, които финансират при определени условия частично образованието и в частните училища, има и други, които не го правят. Но, отговорът за нашата държава трябва да дойде от България, а не от едни или други примери.

“В по-малките населени места няма частни образователни институции. Този закон, за кого го правите, за тези, които така или иначе имат да получат и нещо от държавата. Защо държавата трябва да плаща за избора някой да си запише детето в частно училище, след като той има достатъчно средства, за да го направи така или иначе”, запита Стоилов.

Емил Райнов от БСП се обърна към колегите си да помислят за това, което залагат в бъдещето. Ще процъфтяват частните училища, а цели региони ще останат без образование, смята той.

Милен Михов от ПФ, пък изчисли, че около 15 и 20 млн. лв. би струвало на държавния бюджет, ако всички частни училища получават държавна помощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.