Борба за късмет в Лас Вегас

Лас Вегас не може да се описва. Този град трябва да се пипне, да се почувства. Уникален отвсякъде, въпреки че не е природен феномен. Всичко е изградено от човешката ръка и подчинено на изконната човешка страст към... Да, към щастието. Но какво щастие без пари?

Другата седмица късмета си в храма на хазарта с население от 600 хиляди души и поне толкова гости месечно ще търсят 3 български отбора. Но не край безбройните рулетки, ротативки и други „едноръки бандити“, а на тепих по-горещ и от най-горещия пустинен пясък. Световното по борба е от 7 до 12 септември, а според заявките до момента над 1200 състезатели от над 100 държави ще коват историята на може би най-силното световно в най-древния спорт.

България изпраща 22-ма представители за битката в „Орлиънс Арина“ с капацитет от 9500 места.

Репутацията на най-успешния спорт на България във Вегас ще защитават 8 наши при класиците и по 7 при жените и свободняците (виж таблицата на съставите и дните на участие).

Старши треньорите ни в трите стила респектират с общо 3 олимпийски и 5 световни титли - Армен Назарян, Серафим Бързаков и Валентин Райчев. А в отборите ни петима вече са триумфирали на шампионат на планетата - Иво Ангелов (2013 г.), Явор Янакиев (2007), Христо Маринов (2010), Елис Гури (2011) и Михаил Ганев (2010). При жените заради контузия отсъства 5-кратната №1 в света Станка Златева и там ще разчитаме най-вече на водачката в световната ранглиста Тайбе Юсеин и на Елица Янкова, ликувала със злато на световно за девойки.

На тепиха във Вегас, естествено, любезности няма да има, въпреки че градът е признат за най-гостоприемното място на планетата. Разполага с най-много хотели на планетата и от немалко бедняци е правил богаташи. Въпреки че тук Казиното винаги печели!

В случая в борбата ще спечелят само класиралите се на първите 6 места във всяка от олимпийските категории - те ще вземат визи за олимпиадата Рио 2016. Общо 108 щастливци в 18 категории на трите стила. Или почти една трета от квотите за игрите през август догодина.

Нашите вече са на аклиматизационен лагер в българска база в град Бойсе, щата Айдахо. Там вторият в света от шампионата на класиците Тампере ‘94 Иван Раднев създаде модерен клуб - „Суплес“, който е лицензиран от олимпийския комитет и федерацията по борба на САЩ. А от седмица е резиденция на нашите национали. На българите там не липсва нищо - зала, фитнес, басейн, възстановителен център и всичко необходимо за елитен спорт. Отборите ни се подготвят с много настроение и единственият проблем е пасивността на момчетата и момичетата при барбекютата, които домакините правят в чест на отбора всеки ден. Причината е прозаична - всички свалят от 3 до 8 килограма, за да влязат в категориите си. Но в нашия лагер се надяват да имат повод за празненство след шампионата, на който според прогнозите на специалистите в адската конкуренция нашите реално ще гонят 3 медала и 5 визи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт