Защо бият полицията

Зачестяват посегателствата срещу полицаи, разпорежданията им не се изпълняват и им се нанасят телесни повреди, докато изпълняват задълженията си по опазването на обществения ред – алармират от синдикалната федерация на МВР.

Е, няма нужда от аларма. Всички виждаме и без това – бият полицаи често и навсякъде. В софийския квартал „Орландовци“ двама инспектори, пратени да връчат копие от жалба по съдебно дело срещу някой си там, бяха тръшнати на земята от тумба роми, удряни и ритани, докато ги отведат в „Пирогов“. Фенове на Локо „Пловдив“ окупираха монтанското РПУ и взеха да хвърлят бутилки и камъни по дежурните, за да пуснат техен авер, прибран по-рано от стадиона за това, че разкървавил носа на униформен. И в Перник две ченгета плюха кръв, когато се отзоваха между пияни по сигнал за семеен скандал.

Примерите могат да бъдат продължени, но и без това се разбира - млатят правоохранителите на поразия. Колко от тях ближат рани годишно не се съобщава. Но от състава на столично РПУ уверяват, че ежедневно отнасят псувни, обиди и шамари. Един патрулиращ бил ухапан от жител на квартал „Факултето“ така, че докторка от Спешна помощ припаднала, докато увивала в марля мръвката, откъсната от крака му.

Защо така се получава? Защо бият българските полицаи толкова безцеремонно и безстрашно? Има три-четири възможни обяснения за това:

1. Бият ги, защото могат да си го позволят.

2. Бият ги, защото не ги уважават

3. Бият ги, защото и те бият гражданите.

4. Бият ги, защото у нас се счита за престижно някой да бие някого, включително и на избори.

Да видим кои от обясненията са верни и кои не.

Наистина ли всеки негодник, ако му се прище, може да набие някое ченге? Определено да. Най-малкото защото, ако някой за такова нещо е вкаран в затвора, то е останало неизвестно за обществото.

Наистина ли българският народ не уважава полицията си? И защо да я уважава например?

Тя успява ли за излови ли крадците? Не, те си задигат по 12 коли на ден, както сочи статистиката, нападат като скакалци бостаните и зеленчуковите градини, прескачат оградите по селата и душат бабичките, за да им вземат пенсиите под възглавниците.

Полицията смее ли да пипне мафията с нейните продажни чиновници и държавници? Друг път.

Разкрива ли поръчковите убийства?Абсурд!

Удря ли по наркотрафика, контрабандата, търговията с бели робини? Ами. Дружи си с наркодилърите край училищата, прави се, че не вижда цигарите без бандерол и продавачките им, шушука си със сутеньорите и си взема даже без пари от платената любов.

Ами катастрофите предотвратява ли? Или само пита шофьорите „кво прайм сега?“

А спира ли нелегалните мигранти на границата? Вятър. Добре, че бедността отблъсква бежанският поток от страната ни.

Въпреки всичко служителите на МВР щяха сигурно да са по-уважавани, ако не бяха унижавани от политиците във властта. Последните обаче ги ползват и за мръсни поръчки (например за незаконно подслушване) и ги зачитат само, когато им трябват, за да ги защитят от протестиращи. Тогава ги организират, оборудват, въоръжават и ги поставят като щит пред телесата си. В останалото време им дреме за тяхното оборудване и организация. Колко им дреме - то се видя това лято, когато в продължение на 44 дни министри и депутати минаваха край полицейския бунтовен лагер пред Народното събрание и му обръщаха внимание колкото на жълтото паве под краката си.

А дали е прекалено да се каже, че и полицаите бият гражданите? Ако мислите така, вижте в интернет оня клип от „Господари на ефира“: четирима налагат едно момиче и се чува:„Пръдла! Фак ю, ще те наритам!“.

Разбира се, много работи могат да бъдат казани в полза на нашата полиция и за похвала, но тя от другите си пати.

Има три-четири неща, изпробвани в цивилизования свят, които могат да се направят от законодателната, изпълнителната власт и гражданите, за да се спре системното поругаване на държавността, погазването на правовия ред и издевателствата над неговите представители. Първото се прави на избори.

За съжаление у нас какво точно се прави на избори не е ясно, а пък на избраните не им пука за всичко останало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи