На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Опасно производство засипа с прах фирма за кислород

Бизнесът и здравето на семейство от Сливен и техните работници са поставени под въпрос заради екологично замърсяване – оплакаха се самите потърпевши.

Мястото на скандала е индустриалната зона на областния град, където Яна и Димитър Христови наскоро са купили парцел и са построили модерна база на фирмата си “Диагаз”. “От известно време насам стана нетърпимо. В съседство е бившият завод за производство на огнеупорни тухли “Динас”. На неговия терен сега се шлайфат и калиброват камъни от кариера за кварцит. Площадката е напълно открита, без най-елементарни предпазни мерки! Прахът се разнася из целия район. Става така нетърпимо, че просто не можем да работим!” – заяви Димитър Христов.

Машините за обработката на камъните работят и в неделя, установи проверка на място. Пред сградата на “Диагаз” само за часове отново бе побеляло от дебел слой прах. Дори здраво затворените прозорци не бяха спрели праха и той бе покрил луксозните подови настилки и обзавеждането във вътрешността на сградата. При най-малък полъх на вятъра, от машината за обработка на камъни тръгваха облаци прах. С просто око се виждаше как се носят из целия район наоколо.

“Работим с по-голямата част от предприятията в града, една от дейностите ни е продажбата на работно облекло. Как може в такава обстановка да посрещаме клиентите си!? Постоянно мием, бършем, трием, но не става така” – недоумява Христов. “Най-големият парадокс е, че освен това, доставяме на болни хора кислород! А самите ние се нуждаем от него, защото сме принудени да вдишваме канцерогенен прах. От такъв прах хората се разболяват от силикоза, от рак. Преди няколко дни получих алергичен шок, Бърза помощ, лекари….” – казва Яна Христова.

Семейството твърди, че се е опитало да разреши конфликта по мирен път. Христови разговаряли със собственика на съседния производствен терен, но без резултат. На 23 август, когато замърсяването със силициев двуокис станало съвсем нетърпимо, се обадили на тел.112. Дежурният оператор на спешния телефон неглижирал сигнала им. А по-късно получили писмо от неговия началник, че служителят ще бъде наказан и че сигналът им е изпратен до община Сливен.

“Ние също сме подали сигнал до общината, както и до РИОСВ-Стара Загора. Внесли сме жалба в полицията, тъй като бяхме заплашени от ръководството на фирмата в съседство. Ще сезирам и прокуратурата. И ако пак няма реакция отникъде, вече не знаем на кого да се обаждаме!?Инвестирали сме много пари, открили сме работни места, плащаме си данъците, таксите, осигуровките – всичко! Коректни сме към държавата, нека сега тя да ни защити” – допълни още Христов.

Адвокат Димитър Димитров, до когото се допитахме, ни информира, че според законодателството подобно производство, свързано с обработка на камъни, трябва да се извършва в камера – с мощна противопрахова инсталация или с оросители.

Площадката с машините за обработката на камъни заема открита част до голямата сграда на някогашното социалистическо предприятие. Отвън самата сграда и без това изглежда страшно, като декор на военен филм с пробитата си мазилка, строшените прозорци. Опитахме се да разговаряме с двама-трима работника, които се мяркаха около машините, но още щом ни видяха, машините бяха изключени, а те се скриха. Не успяхме да разговаряме със собственика на производството за обработка на камъни, телефонът му не отговаряше.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.