На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Опасно производство засипа с прах фирма за кислород

Бизнесът и здравето на семейство от Сливен и техните работници са поставени под въпрос заради екологично замърсяване – оплакаха се самите потърпевши.

Мястото на скандала е индустриалната зона на областния град, където Яна и Димитър Христови наскоро са купили парцел и са построили модерна база на фирмата си „Диагаз“. „От известно време насам стана нетърпимо. В съседство е бившият завод за производство на огнеупорни тухли „Динас“. На неговия терен сега се шлайфат и калиброват камъни от кариера за кварцит. Площадката е напълно открита, без най-елементарни предпазни мерки! Прахът се разнася из целия район. Става така нетърпимо, че просто не можем да работим!“ – заяви Димитър Христов.

Машините за обработката на камъните работят и в неделя, установи проверка на място. Пред сградата на „Диагаз“ само за часове отново бе побеляло от дебел слой прах. Дори здраво затворените прозорци не бяха спрели праха и той бе покрил луксозните подови настилки и обзавеждането във вътрешността на сградата. При най-малък полъх на вятъра, от машината за обработка на камъни тръгваха облаци прах. С просто око се виждаше как се носят из целия район наоколо.

„Работим с по-голямата част от предприятията в града, една от дейностите ни е продажбата на работно облекло. Как може в такава обстановка да посрещаме клиентите си!? Постоянно мием, бършем, трием, но не става така“ – недоумява Христов. „Най-големият парадокс е, че освен това, доставяме на болни хора кислород! А самите ние се нуждаем от него, защото сме принудени да вдишваме канцерогенен прах. От такъв прах хората се разболяват от силикоза, от рак. Преди няколко дни получих алергичен шок, Бърза помощ, лекари….“ – казва Яна Христова.

Семейството твърди, че се е опитало да разреши конфликта по мирен път. Христови разговаряли със собственика на съседния производствен терен, но без резултат. На 23 август, когато замърсяването със силициев двуокис станало съвсем нетърпимо, се обадили на тел.112. Дежурният оператор на спешния телефон неглижирал сигнала им. А по-късно получили писмо от неговия началник, че служителят ще бъде наказан и че сигналът им е изпратен до община Сливен.

„Ние също сме подали сигнал до общината, както и до РИОСВ-Стара Загора. Внесли сме жалба в полицията, тъй като бяхме заплашени от ръководството на фирмата в съседство. Ще сезирам и прокуратурата. И ако пак няма реакция отникъде, вече не знаем на кого да се обаждаме!?Инвестирали сме много пари, открили сме работни места, плащаме си данъците, таксите, осигуровките – всичко! Коректни сме към държавата, нека сега тя да ни защити“ – допълни още Христов.

Адвокат Димитър Димитров, до когото се допитахме, ни информира, че според законодателството подобно производство, свързано с обработка на камъни, трябва да се извършва в камера – с мощна противопрахова инсталация или с оросители.

Площадката с машините за обработката на камъни заема открита част до голямата сграда на някогашното социалистическо предприятие. Отвън самата сграда и без това изглежда страшно, като декор на военен филм с пробитата си мазилка, строшените прозорци. Опитахме се да разговаряме с двама-трима работника, които се мяркаха около машините, но още щом ни видяха, машините бяха изключени, а те се скриха. Не успяхме да разговаряме със собственика на производството за обработка на камъни, телефонът му не отговаряше.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.