Нашият град: В Пазарджик последователно се обновяват и крайните квартали

Само реновирането на междублоковото пространство в кв. "Младост" е за над 600 хил. лв.

ЛЮБО ИЛКОВ

Малко са градовете в страната, които могат да се похвалят с вниманието на местната власт към жилищните комплекси извън централните зони.

След основния ремонт на централната градска част, след преасфалтирането на главните улици и булеварди и множество второстепенни улици, след превръщането на двата най-големи парка "Острова" и "Стадиона" в притегателни зони за отдих в Пазарджик започна постепенно обновяване и на крайните квартали.

В началото на седмицата откриването на първия етап от реновирането на третия за последните 2 г. жилищен комплекс "Младост" се превърна в импровизиран празник.

"Радвам се, че на този ден сме заедно. Изключително съм щастлив от това, че успяхме благодарение труда на много хора и най-вече на желанието на жителите на кв. "Младост" да придадем този вид на това междублоково пространство. Живеещите тук отдавна заслужават това", каза на откриването кметът Тодор Попов.

"Надявам се усилията да са си стрували и сега вие да се радвате на тази добра физическа среда. Наистина съм щастлив, че мога да отговоря на очакванията на хората - и тази част от територията на града ни да изглежда така, както всички заслужаваме", каза още Попов.

Стойността на извършените дейности е 620 000 лв., изцяло общински средства. В рамките на една година бяха изградени 4232 кв. м тротоари, 655 кв. м паркоместа и 1600 кв. м алеи и декоративни настилки. Освен това бяха оформени 13 450 кв. м зелени площи с поливна система. За най-малките е монтирана нова детска площадка с каучукова настилка.

Първият изцяло обновен квартал на Пазарджик беше "Запад". Там ремонтните работи приключиха през лятото на миналата година. За близо 4 млн. лв. бяха преасфалтирани улиците и подновени тротоарите и зелените площи.

Няколко месеца по-късно с по-добра и достъпна околна среда вече можеха да се похвалят и жителите на кв. "Устрем".

Изпълнението на строително-монтажните работи за обектите там беше финансирано със средства от Публичната инвестиционна програма в размер на 2 559 102 лв. и допълнителни средства от община Пазарджик в размер на 155 656 лв. Общата сума, на която възлизат изпълнените дейности, е 2 714 758 лв.

Извършена е реконструкция и рехабилитация на вътрешнокварталната улична мрежа, на обществени паркинги, на пешеходни алеи и тротоари, а също така и на съществуващата велосипедна алея по бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Стоян Ангелов".

Монтирано е енергоспестяващо осветление по част от ул. "Петър Бонев", осветени са и детските площадки. Изградени са зони за отдих и 4 детски площадки. Засадени са нови дървесни видове, храсти, подходящи за жив плет и тревни площи. Монтирани са пейки, кошчета и антипаркинг устройства. Създадена е и достъпна архитектурна среда.

По време на годишната информационна конференция през 2014 г. на Оперативна програма "Регионално развитие" Община Пазарджик беше отличена с приз. Наградата се връчва за реализацията на проект "Подобряване и реновиране на градската среда на територията на община Пазарджик" по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда".

Отличени са най-успешните проекти, допринесли за постигане на напредъка по програмата и популяризиране на приноса на ЕС и ЕФРР за подобряване на качеството на живот в регионите в страната и постигане на балансирано устойчиво развитие.

Амбицията на община Пазарджик градът да влезе в първата десетка на градовете в България със своята нова визия, нов облик и което е по-важно - с ново самочувствие на хората, че живеят в една добра среда и един европейски подреден град, не спира дотук.

През следващата година е предвидено реновиране и на останалите квартали - "Марица" и "Моста на Лютата". Проектите, за които вече са изготвени.

Всеки добронамерен наблюдател би забелязал, че Пазарджик вече е съвсем различен, защото освен големите проекти, не бяха забравени и дребните детайли. Градът е разчертан, подреден, боядисани пейки, огради, детски градини, училища. За последните няколко години бяха обособени поредица зони за спорт, като спортните площадки вече наброяват 22, а детските - 80. Зелените площи се поддържат на много добро ниво.

Всичко това формира една добра среда за живеене, постигната и реализирана въпреки повсеместната икономическа криза и сложна политическа обстановка в страната, създава усещането за грижа и отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони