Атина: 4 милиона бежанци ще потеглят от Турция към Европа

Около 4 милиона имигранти и бежанци са готови да потеглят в най-скоро време от Турция към Европа. Това предупреждение отправи гръцкият заместник-министър по морските въпроси Христос Зоис, съобщава БГНЕС.

"В момента в Турция се намират 4 милиона бежанци и те се готвят да напуснат тази страна и да се отправят към Европа", подчерта Зоис. Според него "Гърция няма достатъчно сили, за да се противопостави на тази бежанска вълна". "От общо 240 кораби, с които разполагаме, 36 на сто от тях не могат да плават поради технически проблеми. От общо 7-те самолета, само 4-ри могат да летят, а от 6 вертолета, само един може да изпълнява операции", каза още гръцкият заместник-министър.

Днес по-рано той разговаря с ръководителя на европейската агенция за опазване на границите Фронтекс Фабрис Леджери. Двамата постигнаха споразумение за полагане на общи усилия за контрол на бежанската вълна.

Еврокомисията се очаква да предложи на страните членки да разпределят помежду си допълнително 120 000 бежанци заради изострянето на бежанската криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят