Ново звено в Министерството на туризма ще решава проблема с кадрите в сектора

Министерството на туризма инициира създаването на ново звено, което ще се занимава с решаването на проблема с кадрите в сектора, съобщи в Пловдив министър Николина Ангелкова. Според нея, това ще стане факт съвсем скоро. "Обучаващите се в областта на туризма кадри трябва да останат в България, за да се предлага качествен продукт", заяви Ангелкова. Тя призна, че проблемът със задържане на кадрите е липсата на възможност за постоянна работа и сезонност на наемането на служителите в областта на туризма.

Според Ангелкова тазгодишният туристически сезон у нас е труден. "Това показва, че трябва да поемем редица стъпки за подобряване на качеството и предлаганите условия", категоричен е министърът на туризма.

Другата реална стъпка, която ще предприеме министерството, е да намали с 50% таксите за българските общини за участие в туристически форуми и рекламиране на обектите им.

Ангелкова изрази задоволство от резултатите от реализирания в Пловдив пилотен проект, който свърза в обща система регистрите на хотелите с НАП, МВР и Министерството на туризма. "Тази връзка ще донесе освен всички други ползи и много по-добро обслужване и яснота за развитието на туризма", категорична е Ангелкова. Според нея културно-историческият туризъм трябва да стане един от трите водещи сегмента. "България има над 40 000 артефакта и исторически атракции и продължава да разкрива нови. Това ни нарежда в първата тройка на страните с културно-исторически наследства наред с Гърция и Италия", допълни министър Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини