Хайки в столични хостели, мигранти бягат през прозорците (обзор)

“Току-що един чужденец изскочи през прозореца на улицата. За съжаление нямаше късмет да избяга, веднага го хванаха”, разказва пред “Труд” продавач в хранителен магазин в района на столичния бул. “Мария Луиза” и Женския пазар.

В сряда униформени от МВР и агенти от ДАНС проведоха спецоперация за нелегални мигранти в столични хостели, продължила близо 12 часа.

“Акцията е в цялата страна и са задържани 160 души. При първоначално проведени разговори чужденците не са могли да дадат обяснения за правния си статут. Те ще бъдат настанени в регистрационните центрове на дирекция „Миграция“, където тепърва ще се установява самоличността им, как са влезли у нас, както и дали следва да им бъде предоставен статут на бежанци”, съобщи главсекът на МВР Георги Костов пред Нова тв.

Въпреки присъствието на спецчастите в сряда привечер на ул. “Поп Богомил” нямаше напрежение. Младежи гледаха в кой хостел ченгетата влизат да търсят нелегални мигранти, след което се отдалечаваха. “Почти всеки ден идват полицаи за проверки на бежанци - сподели минувач. – Тук - в центъра на София, им е сборният пункт, от който заминават за Сърбия”, добави той.

Според Костов към момента полицаите нямали данни за организиран канал от София през Видин за Сърбия. От началото на годината в страната нелегално са влезли около 10 000 бежанци, като 5000 от тях били спипани на турската, а другите - на сръбската граница. Около 200 българи са били обвинени за каналджийство от началото на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право