Потресаваща снимка обиколи света: 4 ареста в Бодрум за гибелта на момченце и още 11 сирийци

Канада отказала убежище на семейството на Айлан

Кюрдското семейство на 3-годишното сирийче Айлан, чието безжизнено телце изплува на плаж в турския курорт Бодрум и снимките потресоха света, е подало молба за убежище в Канада, но получило отказ, пише в. „Телеграф“.

Айлан Курди, братчето му Галиб (5 г.) и майка им Рехан (35) се удавиха край Бодрум, след като лодката, с която потеглиха към близкия гръцки остров Кос, се преобърна. Бащата Абдула бил спасен и е добре. Вчера турската полиция съобщи, че е арестувала в Бодрум четирима заподозрени, че са трафикантите, пратили на смърт Айлан и още 11 души.

Теема, сестра на Абдула, разказа, че семейството бягало от Кобане и успяло да подаде молба за убежище в Канада. Теема живее там от 20 г. - във Ванкувър, и макар да дала на канадските власти и финансови гаранции за семейството, то получило отказ през юни. Тогава Курди напуснали Сирия към Турция. За фаталното пътуване с лодката Абдула платил общо $4000.

След публикуването в сряда на ужасяващата снимка на мъртвия Айлан във Великобритания бяха събрани 45 000 подписа под инициатива за пускане в страната на повече бежанци. Смята се, че ще бъдат събрани необходимите 100 000 подписа, за да има дебат по темата в парламента. Премиерът Дейвид Камерън обаче засега е твърд, че няма възможност за прием на още бежанци. През 2014-а във Великобритания са били регистрирани едва 216 сирийци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят