Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Скъп ток, ако НЕК не плаща на US-тецовете

Ако НЕК не плаща редовно тока, произвеждан от американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“, споразумението с тях за намаляване на част от цената ще спре да действа.

Това става ясно от доклади, публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ведомството е разрешило договорите с мотив, че те по никакъв начин няма да застрашат енергийната сигурност на страната.

В началото на април 2015 г. НЕК се споразумя с американските тецове да бъде намалена цената им на разполагаемост с 14% за „AES Гълъбово“ и 17% за „КонтурГлобал Марица изток 3“. Според Министерството на енергетиката по този начин НЕК ще спести 1 млрд. лв. в следващите десет години. Срещу това държавната компания се задължи да плати близо 800 млн. лв. задължения към централите.

Според публикуваните от КЕВР уговорки, ако НЕК спре да плаща, намалението на цените няма да важи за периода, в който държавната компания е висяла с пари на американските централи. В същото време US тецовете ще платят близо 200 млн. лева на държавните „Мини Марица-изток“ за въглища едва след като НЕК се издължи на тях.

НЕК има дългосрочен договор (за 15 години) за задължително изкупуване на тока от централите. Те от своя страна имат подобен договор с „Мини Марица-изток“.
Преди седмица енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че е разрешила Българският енергиен холдинг – компания майка на НЕК, да изтегли заем от 1,2 млрд. лева, за да покрие дълговете на дружеството.

Срокът за обявяване на конкурса изтече вчера. До редакционното приключване на броя от държавната компания не обявиха конкурс. Новият заем на БЕХ ще е втори опит на компанията да изтегли кредит.

Първият е от лятото на 2013 г., но се провали. Компанията обаче успя да пласира облигационна емисия на същата стойност, която е 40% гарантирана от държавата. Парите и тогава отидоха към НЕК – за покриване на текущите дългове на дружеството.

В момента НЕК дължи на доставците на ток близо 1,5 млрд. лева. Най-големи суми дружеството има да плаща на двете американски централи и на АЕЦ „Козлодуй“.

ЕСО изостава с ремонта на мрежите

Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява енергийната система на страната, е изпълнил 40% от ремонтната си програма до момента, съобщи пред БНР Иван Йотов, изп. директор на дружеството. Според него компанията ще навакса с ремонтите до края на годината и хората могат да бъдат спокойни за състоянието на мрежата високо напрежение.

Според отчета на дружеството за първата половина на годината платените от ЕСО средства за ремонти са едва 0,86% от всички разходи на компанията, или 2,38 млн. лева.
Йотов отново обясни, че основна причина за тежките аварии в електроенергийната система на страната през март т.г. са били тесните просеки в горите. Според проект на наредба на Министерството на енергетиката просеките ще се увеличат двойно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.