Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Учени ще правят готварско олио от червеи и хлебарки

В търсене на алтернативи на олиото за готвене, учени са намерили необичаен ресурс – насекоми, пише Popular Science, цитиран от Фокус.

Вече знаем, че насекомите си проправят път към менюто ни. Кулинари и селскостопански организации ги превръщат в източник на протеин, заместващ месото.

Оказва се, че от насекомите може да се добива и готварско олио на мястото на олиото от растения като палмите и маслините. Нидерландски изследователи проучват кои видове насекоми са най-подходящи за производство на олио за готвене.

Учените анализират олио, добито от четири различни вида – жълт брашнен червей, малък брашнен червей, щурец и хлебарка. Изследователите замразяват насекомите и ги стриват на прах, а след това от праха извличат олио, използвайки различни лабораторни методи.

Получените в резултат продукти съдържат няколко различни мастни киселини. Според полезността си олиото от насекоми попада между животинските мазнини, които съдържат голямо количество наситени мазнини, и растителните, които не съдържат холестерол. Най-малък е добивът на олио от щурците, но за сметка на това то би могло най-лесно да се предложи на потребителите. Олиото от хлебарки има „особено неприятна“ миризма, според статия в изданието Food Navigator. Олиото от хлебарки би могло да се използва като смазочно масло или при производството на бои, се изтъква в статията.

Учените отбелязват, че олиото от насекоми, което вече се използва за готвене в някои части на света, би могло да помогне за справяне с недохранването. В държавите, където хората не са свикнали да консумират насекоми обаче вероятно ще бъде трудно да се продава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.