Николина Ангелкова: Предвиждаме мащабна маркетингова кампания през 2019 г.

Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Полицията в Гърция задържа четирима турски граждани

„Обединените патриоти“ изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Борисов към Нинова: Вкараха Меркел в мигрантската криза, както вас – за козичките Парламентът обсъжда консенсусно решение по предложение на премиера

Прокуратурата разкри подробности за зверската катастрофа на АМ „Тракия“, в която загина младо семейство Украинският шофьор на тира отива на съд

БСП публикува стенограмите от председателските съвети за чумата

Непълнолетен ограби двама души за месец

Румен Порожанов: Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, в понеделник – в Шарково

Посланикът на Русия във Вашингтон: Русия е отворена за посещение на Владимир Путин в Белия Дом

Депутатът от БСП Явор Божанков: Временната заетост се заплаща от държавата по 3.50 лв. на ден. Как се оцелява с толкова?

Възстановиха потрошената мемориалната плоча на Венета Ботева в Търново

97 000 недекларирани евро откриха в дамската чанта на холандка, пътуваща към Турция

Задигнаха 17 700 евро от влака София – Лом

Стопани в Болярово не пускат ветеринари за втора проба за чумата

Турски плаж е курорт през деня и разпределителен център за трафик на хора през нощта

Турският плаж, където бяха намерени телата на малките братчета от Сирия Айлан и Галип, докато семейството им се е опитвало да достигне Европа, е капан на смъртта за имигрантите. През деня туристите се радват на плажа, а през нощта мястото се трансформира в разпределителен център за трафик на хора, в който имигрантите са избутвани във водата на малки лодки, без да знаят дали ще оцелеят пътуването, пише „Дейли Мейл“.

Полето до плажа Али Хоча, където във вторник бяха намерени телата на удавилите се 3-годишен Айлан и 5-годишния му брат Галип – е мястото, където имигрантите чакат, за да получат място на някоя лодка, след като бъдат докарани от каналджиите от град Бодрум, разположен на около 20 километра.

На плажа трафикантите надуват лодките, които купуват на едро за около 100 долара бройката. Трафикант на име Мохамед разказва на автора, че е изпраща около шест лодки на нощ „независимо от метеорологичните условия”. Той е на двадесет и нещо години и е родом от Пакистан. „Сирийците искат да отиват, затова ги изпращаме. Не искат да остават в Турция”, добавя трафикантът.

Друг трафикант, 33-годишен сириец от Бодрум казва, че плажната ивица на Али Хоча е любимото място на организираните групи за трафик на хора. „Там има около 100 места, от които тръгват лодките. Властите все още не са успели да ни хванат. Взимаме по 1800 долара за място в лодка, за деца под 10 годинки пари не взимаме”, казва още той.

Що се отнася до имигрантите, те са в капан. След като са платили на групите за трафик за своето пътуване до Кос, те се надяват да стигнат с ферибот до континентална Гърция, след което да продължат пътуването си към Великобритания, Германия, Холандия или скандинавските страни, където да започнат нов живот. Предимно мюсюлмани, те бягат от ужасите на гражданската война в Сирия и „Ислямска държава”. Те не искат да се връщат в Сирия или да остават в Турция. Техният път е само напред.

27-годишният бежанец Хасан Ахмади от Дамаск разказва на плажа: „Страх ни е у дома от войната. Сега ни е страх от трафикантите. Те имат оръжия, те са мафия, затова отиваме там, където ни кажат. Тях не ги е грижа за живота ни. За тях ние сме само пари, когато ни бутат в морето на лодките”. Въпреки това, Хасан е решен да продължи пътуването си, независимо, че и той – както много други имигранти – не може да плува.

Собственикът на „Русалката” Вейси Аслан разказа: „Миналата седмица бях тук в 04:00 часа. Видях някакви бежанци в морето. Скочих да им помогна. Почти се удавих, защото един така ме сграбчи за врата, че едва се задържах над водата”. „Все пак успях да го доведа до сушата. Много бях разстроен. Виждам как на малките лодки за няколко души се качват по 12-13. Трафикантите на този плаж са от Пакистан и Сирия, работят за максимална печалба. Въобще не ги е грижа за имигрантите”, разказва още Вейси.

Инструкторът по водни спортове в местния хотел „Армония” Селал добавя: „Трафикантите са алчни. Настаняват твърде много хора в малките закърпени лодки, които не са надеждни. Не им осигуряват спасителни жилетки, независимо от това, че повечето сирийци не могат да плуват и не са облечени подходящо за това пътуване”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.