Кунева: Щом аз съм се занимавам с антикорупционния закон, той няма да е по-слаб

Всички, които подкрепиха този закон заслужават да бъдат специално отбелязани за куража им. Очевидно да се направи сериозна стъпка в борбата с корупцията не е леко. Това заяви пред БиТиВи вицепремиерът Меглена Кунева ден след като парламентът отхвърли антикорупционния закон.

Това, че антикорупционният закон не мина още на първо четене, е безпрецедентно, защото досега толкова важен политически закон да не получи обещаната подкрепа...Имах разговор с абсолютно всички парламентарни групи, но в 4-те комисии, през които мина закона, нито в срещата с групата на Патриотичния фронт нямаше знак, че те няма да подкрепят закона.

АБВ бяха по-резервирани, но направихме всичко възможно да им дадем пълна информация и да ги успокоим, че този закон е повече от професионално направен, посочи Кунева.

На въпрос кое е променило позицията им, тя отговори: „Интересът им най-вероятно. Те имат своя политически интерес, а колко дълбоко той се корени в страха от това да направим решителна крачка в борбата с корупцията, нека обществото пита”.

По думите ѝ, на всички въпроси, които са били поставяни по време на дебатите, е предоставен писмен отговор.

„Нека да ви кажа нещо за следващите 3 месеца, в които ще се работи по закона за антикорупцията. Щом аз се занимавам с това, той няма да бъде по-слаб”. В противен случай, ако законът е по-слаб от това, което в момента се предлага, аз ви гарантирам, че Движение „България на гражданите” и целият Реформаторски блок няма да го подкрепят, допълни още Меглена Кунева.

Според нея, отхвърлянето на закона на първо четене показва кой има ясно изразена воля за борба с корупцията.

Нямам никакво намерение да отстъпвам по нито един пункт. Това, за което получих уверение от господин Борисов е, че ние ще направим още по-силен закон, каза още Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини