Кристалина Георгиева уважи старта на гроздобера в Старосел

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева уважи старта на гроздобера в пловдивското село Старосел (община Хисаря), който бе даден по тъмно след 21 часа в четвъртък вечерта.

Еврокомисарят ни с ресори "Бюджет" и "Човешки ресурси" аплодира конкурсите за най-сръчен и добър гроздоберач и за най-вкусен домашен хляб, който девойки от селото приготвяха под мъдрите наставления на баба Стоянка.

"Питката е като булката. А една булка, колкото повече я галиш, по-хубава става. Затова и питката иска повече месене", нареждаше една от прочутите староселски баби. Празненствата във винарска изба "Старосел" продължиха с приготвяне на сърмички с лозови листа, а мъжете се надпреварваха за приза "Мистър Буре" по надпиване с руйно вино. Имаше и уроци по ръченица, а местен фолклорен ансамбъл представи тракийските мистерии с огън и тъпан.

Кристалина Георгиева остана да пренощува в Старосел, защото искаше на следващия ден да посети Тракийската могила, на която в момента вървят укрепителни дейности с 350 000 лв., осигурени от Министерството на културата, и да присъства на избора на новата "Царица на виното 2015". Традицията повелява тя да бъде закичена с орисан със самодивска сила венец от лозови пръчки от миналогодишната победителка в конкурса, придружавана от весела дружинка начело с Трифон Зарезан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица