Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Меглена Кунева: На 3 декември ще внесем отново закона за борба с корупцията

На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, съобщи “Фокус”.

„Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя. Вицепремиерът изтъкна, че по други теми може да се делят на леви и десни, но по темата за борба с корупцията, която подлежи на оценка, която ще отекне навсякъде по света с доклада на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, нямат право да изглеждат по-малко решителни.

„Законът получи подкрепата на всички четири комисии, през които мина”, припомни Меглена Кунева. „Смятам, че това би могло да бъде отправна точка за по-активен диалог и още по-голям резултат. Голяма част от нещата, по които има въпроси, са за между първо и второ четене. За тези три месеца може да се направи така, че да се събере още по-голямо мнозинство”, каза още Меглена Кунева.

Нямаше никаква индикация, че в зала антикорупционният закон няма да бъде подкрепен, заяви още Кунева.

“Аргументът “против” е, че ако се посочва ръководителят на бюрото от Министерски съвет с последващо одобрение от страна на президента, това означава, че ще има твърде много власт спрямо парламента. Обратното, няма да доведе до такава по-силна власт. За мен въпросът е да бъде независим орган, а не да се борят институциите коя от двете да го направи зависим от себе си”, заяви Кунева. По думите й, посочването от Министерски съвет, означава, че той се ангажира с отговорност, а това, че се одобрява и от президента, гарантира орган, избиран от целия народ, да потвърди правилността на избора. “Създадох Национален съвет за борба с корупцията, който е политически орган. Този закон беше подкрепен и мина през всички парламентарни комисии. Безпрецедентен брой парламентарни комисии разгледаха този закон – 4. Всички го подкрепиха. Нямаше никаква индикация, че в зала няма да бъде подкрепен. Такова нещо никога не се е случвало досега – законът да получи подкрепа на постоянните комисии, а да не получи в зала”, подчерта Кунева.

По думите ѝ, в момента авторитетът на България за силна решимост за борба с корупцията наистина е в техните ръце. “ДБГ и Найден Зеленогорски вчера се събрахме спешно и поехме ангажимента заедно с целия РБ да направят необходимото, за да може законът човек по човек в НС да бъде разбран и подкрепен. Да не мине закон на първо четене, защото една или друга група е против анонимните сигнали – това е просто прикритие. Въпросът за анонимните сигнали можеше да стане между първо и второ четене”, каза още Меглена Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете