Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

ООН призова 200 000 бежанци да бъдат разпределени чрез квоти в ЕС

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова днес поне 200 000 търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти.

Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес.

Хората, които наистина се нуждаят от закрила, трябва да се възползват от програма за настаняване със задължителното участие на всички членове на ЕС. По предварителни оценки става дума за около 200 хиляди души. Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния „фрагментарен подход“ от страна на ЕС., посочи Гутериш.

Европа посреща днес най-големия приток на бежанци от десетилетия, допълни още той.

Над 300 000 души са прекосили Средиземно море от началото на годината, а повече от 2600 са загинали по време на пътешествието, сочат данни на Върховния комисариат.

„Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък сред хаос“, алармира Гутериш и осъди недостойното отношение към тези хора.

Случаят е „преди всичко бежанска криза, а не само миграционен феномен“, защото повечето пристигащи в Гърция идват от конфликтни страни като Сирия, Ирак и Афганистан, отбеляза той.

Според него единственият начин проблемът да получи решение е разработването на „обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие“, включваща „спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията“.

„ЕС трябва да е готов – със съгласието и подкрепата на засегнатите правителства, по-специално на Гърция и Унгария, а и на Италия – да осигури възможности“ за приемане и спешно регистриране на пристигащите, каза Гутериш.

На 9 септември се очаква Европейската комисия да оповести предложения за въвеждане на постоянен механизъм за „справедливо разпределение“ на бежанците в страните от Европейския съюз.

Първоначалното предложение на Еврокомисията за разпределение на квотен принцип на мигрантите от Африка и Близкия изток бе блокирано на срещата на върха през юни от лидерите на Великобритания, Дания, Ирландия и редица източноевропейски страни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.