ЕК предупреждава в доклад България за порочни практики при продажбата на гражданство

Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Исканията за СРС през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131

Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разрешение на специални разузнавателни средства, съобщи „Фокус“.

Тя обясни, че за 2014 година исканията са 1265, а отказите 21. Тя уточни, че не се включват исканията и отказите, които е направила ГДБОП. „Причините за откази за различни за всеки случай”, увери вицепремиерът и изтъкна като най-честа причина липса на достатъчно данни за престъпления по чл. 321 от НК. спрямо прямо лицата, за които има искане за СРС, образувано досъдебно производство, където заявител може да бъде само Прокуратурата; липса на данни за умишлено престъпление и недостатъчно аргументи или неправилно изписване. „В МВР вече има изготвен правилник за прилагане на специални разузнавателни средства, съгласуван с Прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата”, поясни вицепремиерът.

Румяна Бъчварова информира, че непрекъснато се провеждат обучения на служители с цел повишаване на компетентността при искане и прилагане на СРС. „Към 2015 година общия брой държавни служители, които имат правомощия по чл. 13, ал. 1, т.1 от Закона за специалните разузнавателни средства, възлиза на 4300 души. Планирахме и започнахме поетапно обучение на всички служители в рамките на настоящата година в Академията на МВР”, уточни Бъчварова и добави, че е завършило обучението на ръководния състав като по думите й неговите контролни функции са от определящо значение за законосъобразното използване на СРС. „До настоящия момент през обучение са преминали общо 75 директори и зам.-директори на Главни областни дирекции, както и 33-ма ръководители на териториални дирекции и самостоятелни териториални отдели на ДАНС”, каза още Румяна Бъчварова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.