Отново напрежение в Гърмен между българи и роми, един пострадал в здрав сблъсък

В Гърмен отново възникна напрежение между българи и роми, но сериозният сблъсък се размина само с един леко пострадал от гетото.

Екшънът се разиграл в четвъртък към 20 часа в полето край село Марчево. Двама мургави мъже с каруци обикаляли в района, където са нивите на българите. Селото си е организирало дежурни патрули, които да пазят реколтата и именно те реагирали срещу появата на ромите.

Ромите твърдят, че са нападнати и бити, единият казва, че бил ударен с тояга в гърба.

"Реагирахме срещу поредните опити на циганите да оберат земеделската ни продукция. Подгонихме ги, не сме ги били. Те може да твърдят всичко, но не сме ги удряли. Пак плъзнаха по полето, за да ни крадат реколтата ни. Организирали сме доброволни отряди за опазването на нивите ни. Циганите нямат работа в нашите градини", заяви бившият кмет на с. Марчево Розен Марчев.

Удареният циганин е посетил лекар и след медицински преглед е освободен за домашно лечение.

Работата по случая започна полицията , за да установи всички участници в инцидента.

Напрежението в Гърмен лумна отново тези дни, след като се разбра, че голямото бутане на незаконните ромски къщи се отлага до намирането на алтернатива за настаняването им.

Първо кметството на Гърмен осъмна с изпотрошени прозорци, а сега стана и този инцидент. Кметицата Капитанова не крие, че е уплашена, дори поиска охрана, която и бе отказана от полицията.

Местните жители на Гърмен скочиха на протести, които продължават вече 4 месеца, когато 200 роми биха осем българи заради забележка за силна музика.

Гърменци поискаха изселването на ромите, които живеят в незаконни 124 къщи на имоти-частна и общинска собсвеност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини