Велико Търново получава 211 000 евро за енергийна ефективност

Община Велико Търново получава 211 000 евро от Европейското икономическо пространство за ремонт на отоплителните инсталации на детски градини и социално заведение. На официална церемония в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи разписания договор на заместник-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков.

Финансирането бе осигурено след успешното създаване и защитаване на проект "Подобряване на енергийната ефективност в социалната инфраструктура на град Велико Търново", който ще се изпълни по програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" в рамките на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Договорът за целевата помощ бе разписан на 16 август след среща между кмета на старата столица Даниел Панов и заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов.
Осигурените средства ще бъдат вложени в основен ремонт на отоплителните инсталации на две детски градини и на Дома за възрастни хора "Венета Ботева" в болярския град. 90% от целевата субсидия е осигурена от Норвегия, а остатъкът - от Исландия и Лихтенщайн.

Срокът за реализация на проекта е 13 месеца. Осъществяването му ще доведе до икономия между 35 и 40% на средствата, които се отделят за отопление на двете забавачки и социалното заведение. Със 127 тона годишно ще намалее отделянето на вредни емисии. Това ще допринесе и до подобряване на качеството на живот и комфорта във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони