Десислава Танева: Не са издавани фалшиви сертификати, ще изясним проблема с Русия

Агенцията за беопасност на храните не е издавала фалшиви фитосанитарни сертификати, съобщи в Русе земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че Русия още не е уведомила официално България за забранения внос на всички продукти с такива разрешителни от 1 септември т.г. "Ще се опитаме да изясним с руската страна откъде е дошло това решение", уточни министър Танева.

Тя заяви, че България ще постави в Брюксел въпроса да се променят условията по мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, тъй като се подготвя първата нотификация по новата ОП за развитие на селските райони. Целта е предвидените среддства да стигнат до повече земеделски производители. "Интересът по новата програма е в пъти по-голям от възможния бюджет и трябва да се знае, че винаги ще работим при недостиг на средства", подчерта Десислава Танева.

Земеделският министър напомни, че подадените 3362 проекта по старата програма надхвърлят над 4,2 пъти дъравната субсидия. От понеделник започва извънреден прием на документи за закупуване на земеделска техника за 50 млн.евро. "Държавният интерес е да не изгубим нито един евроцент", обобщи Десислава Танева. Ще се одобряват проектни предложения до 500 000 евро.

При визитата си в Русенско земеделският министър откри 4 нови обекта. След като преряза лентата на предприятие за производство на риба и рибни дарове в село Ряхово, Десислава Танева откри детска площадка в ОДЗ "Райна Княгиня" и ново спортно игрище в град Мартен и реновираното читалище "Пробуда 1927" в село Дряновец. Тя връчи на кмета на Русе Пламен Стоилов и документите за заменката на държавни срещу общински гори в Лесопарк Липник и Западен парк Приста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес