„Стара хартия за нова книга“ или Star Wars за смет

От 5 септември за трета поредна година ще се проведе инициативата „Стара хартия за нова книга“. Тазгодишното издание обаче ще се отличава от миналогодишните с това, че тръгва на турне. А първият град, в който ще се спре е Пловдив. Точно в 10 часа на 5 септември на пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив за първи път в града ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще научат повече за рециклирането - как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и предаде 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“ и Община Пловдив, ще продължи до 14,00 ч. със забавления за малки и големи.

Програмата включва още театрални представления, ного музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади. Предвидена е екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци.

От началото на инициативата през 2013 г. досега са се включили над 4200 деца, за рециклиране за предадени 24 тона хартия и са раздадени повече от 4200 детски книжки. Това е спасило от изсичане повече от 300 дървета.

Акцията няма да остане само в рамките на Пловдив. На 12 септември от 10.00 часа на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата в Русе ще се събира стара хартия, а на 13 – в София от 10,30 часа пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37.

Партньори на тази инициатива са редица български издатели, които ще осигурят страхотни детски книжки. Сред тях са Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Ентусиаст“, „Фют, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „БГ книга“ и др.

Издателство „Труд” е подбрало няколко поредици с книги, с които да зарадва малчуганите. Сред заглавията за най-малките е серията "Дайте път на Ноди", която разказва невероятните истории на едноименни герой. Въпреки трудностите пред, които се изправя той успява да се справи с всяка ситуация. За феновете на комикси издателството е подготвило поредица, включваща шест заглавия, всичките на историческа тематика. Три от тях са посветени на велики личности – Спартак, Александър Македонски и Юлий Цезар, а останалите три разказват гръцки, египетски и римски митове.

За малките любители на бойните спортове от „Труд” са приготвили четири заглавия – „Карате”, „Кикбокс”, „Таекуондо” и „Джудо”. Изданията са прекрасни наръчници за всеки начинаещ.

Разбира се, има интересни заглавия и за по-големите и тийнейджърите. Те ще могат да си вземат някое заглавие от поредицата Star Wars, която години наред има своите верни фенове сред малки и големи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура