БНБ не разреши на "Доверие" да купи Токуда Банк

Българска народна банка (БНБ) отказва да издаде одобрение на Индустриален Холдинг Доверие АД да придобие Токуда Банк АД, става ясно от прессъобщение на централната банка. Решението идва близо 3 месеца, след като в края на май дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД подписа предварителен договор за закупуване на 99,53% от капитала на банката, пише investor.bg.

Заповедта, издадена от подуправителя на управление „Банков надзор“ Димитър Костов, е с дата 3 септември, като холдингът се уведомява за решението днес.

То е взето на базата на разпоредби в Закона за кредитните институции (ЗКИ), които позволяват на БНБ да не одобри сделка по придобиване на банка, след като внимателно прецени репутацията на кандидат-купувача, знанията, уменията и опита на управителните органи на заявителя, но и на неговата финансова стабилност, с оглед спецификата на дейността, която банката извършва.

Преценката на БНБ се основава и на това доколко банката, обект на придобиване, спазва надзорните изисквания на Европейския съюз, и доколко кандидат-купувачът има структура, позволяваща упражняване на ефективен контрол.

Целта на Индустриален Холдинг Доверие бе да придобие 99,53% от капитала на Токуда Банк, собственост на японската компания International Hospital Services, с цел разширяване и диверсифициране на портфолиото си.

Решението на БНБ най-вероятно не е свързано с непълноти в документацията или непредставена информация, тъй като централната банка може да отправи писмено искане за предоставяне на допълнителна информация не по-късно от 50-ия работен ден от срока от 60 дни, в който разглежда заявлението за одобрение.

Ако все пак е имало подобно искане към Индустриален Холдинг Доверие и то е било изпълнено, то в мотивите си БНБ цитира точно определени членове от ЗКИ, свързани с преценките относно придобиващата и придобиваната компания, а не такива, свързани с предоставена непълна информация.

Към 30 юни 2015 г. Токуда Банк разполага с активи за 427,7 млн. лв., като са без промяна спрямо първото полугодие на 2014 г. По този показател тя се нарежда на 20-ро място по размер на активите към 31 юли 2015 г. от общо 28 банки. Привлечените средства от фирми и домакинства са за около 378 млн. лв. През първото шестмесечие кредитната институция отчита загуба за 863 хил. лв. при такава за 7,3 млн. лв. за цялата 2014 г.

Токуда Банк АД получава лиценз от БНБ на 1 декември 1994 г., като след това е актуализиран четири пъти, показва справка в сайта на централната банка.

Час преди края на търговията на БФБ акциите на Доверие Обединен Холдинг АД поевтиняват с 1,6% до 0,925 лв. за брой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес