Учени: Животно без органи смила храна върху тялото си

Можем да предположим, че храносмилането без органи е изключително предизвикателство, но морското животно трихоплакс се справило с него, като смила храна върху тялото си, според ново изследване, цитирано от Discovery News .

Откритието показва, че липсата на неврони, мускули и телесни органи не означава задължително, че създанието е лишено от сложно поведение. Резултатите са публикувани в журнала PLOS ONE.

„Въпреки наличието на едва шест вида клетки и липсата на синапси, трихопласът е в състояние да координира сложна последователност от дейности, чиято кулминация е външно смилане на водорасли“, пишат в научната статия водещият автор Каролин Смит от американския Национален здравен институт и колегите й Наталия Пивоварова и Томас Рийс.

Трихоплаксът е открит от германския зоолог Франц Айлхард Шулце през 1883 година. Той забелязва животното, докато се движи по стената на аквариум с морска вода в зоологическата градина в Грац, Австрия. Ученият описва малкото създание като космата чинийка. Оттогава видът е открит на множество места, сред които са Червено и Средиземно море, Карибите, край Хавай, Гуам, Самоа, Япония, Виетнам, Бразилия, Папуа Нова Гвинея и Големия бариерен риф край Австралия. Изследователите са класифицирали трихоплакса като морски многоклетъчен организъм с шест вида клетки. За сравнение, хората имат приблизително 200 вида клетки.

С помощта на електронна сканираща микроскопия Смит и екипът й са наблюдавали поведението на трихоплакс. Учените са забелязали, че съществото има ресници, които пулсират в ритмични вълни. Това помага на приличащото на диск животно да се движи. „Когато трихоплаксът стигне до водорасло“, обясняват изследователите, „ресниците му престават да пулсират и той спира движението си.“ След това подвид на един от видовете клетки, липофили, отделят зрънца, които разграждат водораслото.

„Животното спира, за да погълне съдържанието на водораслото и отново продължава да се плъзга“, посочват Смит и колегите й. Те предполагат, че независимо от простотата на устройството си, трихопластът се отличава със сложни механизми за клетъчна комуникация и координация. Според учените този метод на хранене може да е пример за първата храносмилателна система, развила се на Земята. Първите форми на живот са се появили във водата, а телата им са наподобявали това на трихоплакса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука