Младежи биха автобусен шофьор заради забележка

Брижит Бардо окачестви като лицемерни твърденията на някои актриси за сексуални посегателства

Ангелкова пред National Geographic: България е с потенциал за СПА столица на Европа, европредседателството е шансът ни да я покажем

Украински моряци бедстват на кораб без храна и заплати

Рецидивист в домашен отпуск се гаври с пенсионерка

Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

33 души са арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

Съвети за отлична зимна ваканция в Пампорово Изберете хотел с добра локация, СПА и вкусна храна

Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Ски карти по левче в Боровец и Банско Намалението е за децата по повод деня на снега

Окончателно: Без задължителни турски и арменски в училище (обзор)

Парламентът окончателно отхвърли идеята на ДПС за задължително изучаване на майчин език в училище. Така задължителни остават само часовете по български език – правило, което не важи за училищата с интензивно изучаване на чужди езици. Учениците, чиито майчин език не е български, а например турски или арменски, ще могат да го изучават, но само като свободноизбираем предмет.

Гласуването на текста от Закона за предучилищното и училищно образование предизвика бурни дебати. Депутатката от ДПС проф. Мариана Георгиева обясни, че отнемането на правото за изучаване на майчин език е „подстъп към скрита асимилация“ на малцинствата. Тя нарече подхода „мракобеснически“. Колегата и от БСП Стоян Мирчев отвърна, че никой не отнема право на никого, тъй като има възможност за свободноизбираеми предмети. Според него задължителното изучаване на език обаче дава основание за политически натиск.

В четвъртък парламентът окончателно одобри държавна субсидия за частните училища и детски градини. Финансирането ще се отпуска, при условие че обучението в тези заведения стане безплатно за поне 20% от децата. В тази група обаче задължително ще влизат учениците със специални образователни потребности, както и даровитите хлапета.

От БСП изразиха безпокойство, че в закона няма ясни критерии, по които да бъдат определяни децата, които ще учат без пари в частните учебни заведения. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.