Окончателно: Без задължителни турски и арменски в училище (обзор)

Парламентът окончателно отхвърли идеята на ДПС за задължително изучаване на майчин език в училище. Така задължителни остават само часовете по български език - правило, което не важи за училищата с интензивно изучаване на чужди езици. Учениците, чиито майчин език не е български, а например турски или арменски, ще могат да го изучават, но само като свободноизбираем предмет.

Гласуването на текста от Закона за предучилищното и училищно образование предизвика бурни дебати. Депутатката от ДПС проф. Мариана Георгиева обясни, че отнемането на правото за изучаване на майчин език е „подстъп към скрита асимилация“ на малцинствата. Тя нарече подхода „мракобеснически“. Колегата и от БСП Стоян Мирчев отвърна, че никой не отнема право на никого, тъй като има възможност за свободноизбираеми предмети. Според него задължителното изучаване на език обаче дава основание за политически натиск.

В четвъртък парламентът окончателно одобри държавна субсидия за частните училища и детски градини. Финансирането ще се отпуска, при условие че обучението в тези заведения стане безплатно за поне 20% от децата. В тази група обаче задължително ще влизат учениците със специални образователни потребности, както и даровитите хлапета.

От БСП изразиха безпокойство, че в закона няма ясни критерии, по които да бъдат определяни децата, които ще учат без пари в частните учебни заведения. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование