Драконовски мерки за сигурност край Паметника на Съединението в Пловдив

Драконовски мерки за сигурност ще бъдат предприети в неделя вечерта в района на площад "Съединение", където от 20,30 часа ще започне тържествена заря-проверка по случай 130-годишната от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Държавният глава Росен Плевнелиев е потвърдил участието си в националните тържества, а редом до него край Паметника на Съединението се очаква да се наредят председателят на Народното събрание Цецка Цачева, доста от 240-те депутати, министри, лидери на политически партии, кметове, дипломати и ВИП-гости. За тяхната безопасност и сигурност на покривите на Окръжна прокуратура и съседните сгради ще бъдат разположени дори снайперисти, а в района на площад "Съединение" няма да бъдат допускани граждани в нетрезво състояние, с обемисти багажи, огнестрелни оръжия, пиротехнически изделия, остри предмети и стъклени бутилки.

Представителите на организациите, които ще поднасят венци, пък трябва да се явят не по-късно от 19.30 часа на входа откъм бившия щаб на армията на ул. "Хан Кубрат" край Археологическия музей. В 19.30 часа в Регионалния исторически музей се открива изложбата "Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции", но достъпът до нея ще е ограничен дори за медиите. От 19 до 21.30 часа пък се спира движението по бул. "Шести септември" в участъка от бул. "Цар Борис Трети Обединител" до бул. "Руски" в това число и за преминаващите през пл. "Съединение" и Четвъртък пазара автобуси по 11 маршрутни линии.

От петък сутринта Паметникът на Съединението и едноименния площад ухаят на орхидеи, след като бяха ритуално "изкъпани" с 15 литра шампоан, а след това почистени с пароструйки и изплакнати с няколко кубика вода от 40 чистачки и 4 машини за близо 4 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини