Приемат доноси, но през адвокат

Анонимни сигнали за корупция по високите етажи на властта и в администрацията да бъдат разглеждани, но само ако се подават с посредничеството на адвокати. Тази идея лансира премиерът Бойко Борисов в Пловдив. Няколко часа по-рано парламентът изненадващо отхвърли на първо четене закона за борба с корупцията по върховете на властта, известен като „закона на Меглена Кунева“.

Една от критиките е, че с анонимните сигнали може да се злоупотребява и те дори да целят политическа саморазправа. Според премиера обаче има работеща световна практика - „анонимният сигнал да влиза с адвокат“. Така ще се избегне и задръстване на антикорупционния орган „от жалби и анонимни сигнали, защото в България всеки мрази всеки и може да му пусне един сигнал и да го ровят институциите месеци наред“, смята Борисов.

Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев лансира подобна идея - анонимните сигнали, предвидени в „закона на Кунева“, да бъдат заменени от „защитени“ сигнали. Това стана след заседание на Съвета за развитие на управляващата коалиция, което бе свикано в парламента вчера, за да се изясни защо Патриотичният фронт и АБВ не подкрепиха ГЕРБ и РБ за антикорупционния закон. В сбирката участваха и министри. Преди срещата хора от партията на Кунева - ДБГ, заговориха за предсрочни избори.
След заседанието обаче бе обявено, че диалогът в коалицията е добър и ще има нов „закон на Кунева“, който ще бъде внесен за обсъждане в НС на 3 декември. Обратът в позицията на РБ се случи, след като вчера надвечер Борисов е приел Кунева. Все още не е ясно как четирите партии във властта ще се разберат за новото бюро за борба с корупцията, което трябва да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата. В отхвърления законопроект се предвиждаше шефовете да се предлагат от Министерския съвет и да се назначават с указ на президента, но идеята срещна съпротива. Може да се върви към вариант, в който бюрото или част от него да се избира от парламента, предположиха депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини