Ярки индивидуалисти

Доскоро това беше Citroen, сега вече е DS - новият луксозен бранд на концерна PSA Peugeot-Citroen. На предстоящото изложение във Франкфурт ще бъдат показани следващите два модела на марката - DS4 и DS4 Crossback, от които вече са свалени двата емблематични шеврона на Citroen върху радиаторната решетка и на тяхно място са инкрустирани красиво буквите DS като разперени криле. Това са преминали през фейслифт и значително модернизирани автомобили от актуалната гама, а през 2017 г. ще се появят и първите самостоятелни коли DS с изцяло различен външен вид.

Новият DS4 може да се похвали с дизайнерския облик на представения през пролета DS5. Младата луксозна марка залага на проверени похвати - висококачествени материали, прецизна изработка, акцент върху детайла, индивидуалност и нови технологии. Освен това излиза и един специален вариант DS4 Crossback с визия на кросоувър. Така французите запълват празнината в сегмента на компактните SUV-ове, които се продават много успешно в последните години.
Стандартният DS4 е с нисък център на тежестта за по-голяма стабилност и пъргавина на пътя. Впечатляващият дизайн го превръща в едно от най-забележителните предложения в своя клас и му донесе престижни награди за най-красива кола и най-красив интериор. Автомобилът се откроява с изваяни и елегантни плавни линии, хромирани подписи DS върху решетката, броните, лайстните, разките на стъклата. Новите джанти с диамантен ефект при въртене и по-широките гуми допълват ефектната външност. Целевата група клиенти са ярки индивидуалисти и получават широки възможности да персонализират автомобила по свой вкус. Богат е изборът между цветове за покрива, спойлерите, начина на комбиниране с джантите и корпусите на огледалата. Само със съчетаване на цветовете на покрива и каросерията могат да се получат 38 различни автомобила. Който има оригинално мислене, може да превърне колата си в уникат в световен мащаб.
Повдигнатата каросерия на DS4 Crossback дава шанс да се преодолеят по-сериозни пречки по пътя, тъй като просветът е увеличен с 3 см. Това е автомобил за авантюристи с вкус към шика, защото силуетът е украсен с декоративни лайстни на калниците, черни спойлери, черни огледала, специфични прагове и сиви релси на покрива. С блестящи и изразителни цветове като оранжевото моделът е атрактивна алтернатива на скучните лимузини.
Новите модели DS4 носят светлинния подпис на марката, наречен DS LED Vision. Високотехнологичните фарове съчетават светодиодна и ксенонова технология, динамичните мигачи светят с пробягваща LED светлина. Светлинните тела са обградени с ефектен контур, наподобяващ блестящи скъпоценни камъни и правят автомобилите безпогрешно разпознаваеми на пътя. Освен това светлинният поток на късите светлини е подобрен с 51%, а LED фаровете за мъгла са с функция за осветяване на завой. Предницата е толкова блестяща, че броят на LED модулите достига 84.
Този факт красноречиво говори за модерната техника на моделите, което се потвърждава и от задвижващите системи. Шестте предлагани двигателя (три бензинови и три дизелови) са с турбо пълнене и ниски нива на отделяния въглероден диоксид (между 97 и 138 гр/км). Мощността е в диапазона между 120 и 210 конски сили, а максималният въртящ момент - между 230 и 400 Nm. Консумацията на гориво е свалена до нива 3,7-5,9 л/100 км. Нов в гамата е 3-цилиндровият бензинов мотор от генерацията PureTech с ресурс от 130 коня, който харчи само 4,9 л/100 км. По-големият 4-цилиндров агрегат 1,6 THP разполага със 165 или 210 конски сили, като гарантира шеметно ускорение. Подобрените дизелови двигатели BlueHDi постигат завидно ниска консумация. 120-те коня в 1,6-литровия мотор поглъщат само 3,7 л от резервоара за 100 км, а по-големият 2,0-литров агрегат със 150 и 180 конски сили е образец за мощност и ефикасност. Като алтернатива на 6-степенната механична трансмисия се предлага нов 6-степенен автоматик с бързо и плавно сменяне на предавките.
Новите DS модели са изработени със страстно внимание към детайлите в интериора. Уникална е тапицерията на седалките с преплетена кожа, имитираща верижка на часовник. Купувачите избират между най-добрите кожени материи в света - напа, полуанилинова и интегрална кожа, които е почти невъзможно да се срещнат в други автомобили.

Връзка с интернет и подобрено сцепление

Липсата на двойно предаване при DS4 и DS4 Crossback се компенсира от системата Intelligent Traction Control, която на хлъзгава настилка подобрява сцеплението на задвижваните предни колела и улеснява потегляне, слизане и завиване на заснежени пътища. Подобрени са възможностите за свързване с интернет в колата и интегриране на смартфони. Например - писане на есемес чрез гласови команди. 7-инчовият сензорен екран управлява повече функции и са премахнати 12 бутона на таблото. По всяко време автомобилът може да се проследи и локализира, а при инцидент автоматично подава SOS сигнал с координатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили