ДНК експертиза закова виновните за камиона ковчег (обзор)

Българската спецпрокуратура е образувала дело срещу нашенците, които бяха задържани в Унгария заради откритите 71 мъртви бежанци в камион в Австрия. Ще бъде разследвана банда трафиканти, между които Методи Георгиев, Цветан Цветанов, Касим Салех и други, чиито имената не се съобщават. Според наши източници вероятно става дума за Венцислав Тодоров и Ивайло Стоянов, арестувани за нелегален трафик на мигранти в Австрия и Унгария.

ДНК експертиза на проби от камиона потвърдила със сигурност, че задържаните в Унгария четирима българи и афганистанецът са участвали в трафика, съобщи вчера австрийската полиция.

Делото у нас било образувано след среща на нейни представители с наши спецмагистрати. „Страната ни ще се включи в разследването със свой екип“, казаха от спецпрокуратурата.

Трагедията се разчу на 27 август. Тогава беше открит изоставен хладилен камион с унгарска регистрация на магистрала в Австрия. В него бяха намерени телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца, които бягали от войната в Сирия.

Вчера австрийската полиция съобщи още, че аутопсиите показват, че жертвите са починали от задушаване почти веднага след потеглянето на камиона. „Смъртта е настъпила бързо“, каза шефът на полицията в Айзенщат Петр Доскоцил.

Разследването установило още, че освен сирийци в камиона имало иракчани и афганистанци. Те били качени на сръбско-унгарската граница в 4 ч сутринта на 26 август. Камионът, който бе открит на следващата сутрин в Австрия, бил абсолютно херметически затворен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право